Vodena pećina – neistraženo blago ariljskog kraja

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan planete zemlje kao podsetnik i upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, biljnim i životinjskim vrstama i potrebi očuvanja prirode i njenog bogatstva. Jedan od predela koje mi u Srbiji moramo da čuvamo, je kanjon Panjice sa Vodenom pećinom u ariljskom kraju.

Čista i bistra planinska reka Panjica usekla je kanjon među stenama. Na malom prostoru – pravo blago očuvane, gotovo netaknute prirode.

Panjički vodopad kome je reka darivala ime, visok desetak metara, sa koga se voda niz bigrenu kaskadu sliva u mlazovima, pravo je otkriće koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ma koliko puta dolazio.

„Ovaj put, to je drugi put u u Vodenoj pećini i možda petnaesti u Arilju, što se mene tiče. Doveo sam i grupu mojih najboljih prijatelja iz Slovačke, pošto baš obožavam ovaj lepi deo Srbije i prirodu posebno sad u proleće“, rekao je Mihal Dobroj iz Slovačke.

„Meni je ovo prvi put i priroda je fantastična, prelepo je, videli smo ovu vodenu pećinu“, kaže Fahrudin Prijić iz BiH.

„Ova priroda je veoma lepa, posebno vodopad iza nas, sama voda, biljke, trava okolo, lepa slika takođe i divan prijem ljudi ovde i pozitivna atmosfera“, priča Veronika Prohova iz Slovačke.

Uzvodno, odmah do vodopada je i pećina koju do sada, osim ljubitelja prirode niko nije ozbiljnije istraživao.

Uživanje u lepotama kanjona zahteva spretnost

U pećinu se može tek koju desetinu metara. Veruje se da je iza još nekoliko pećinskih kanala i niz podzemnih jezera. Blago kanjona smešteno na samo oko kilometar nije lako dostupno.

Da bi se uživalo u njegovoj lepoti potrebna je i spretnost i veština, preskakanje reke i veranje puteljkom uz stene. Zato za svoj glavni prirodni biser u ovdašnjoj turističkoj organizaciji imaju jasne planove.

„Nastavak uređenja tog lokaliteta i omogućavanje pristupa i osobama sa otežanim kretanjem i starijim osobama što do sada nije bilo izvodljivo. U toku su radovi na postavljanju četiri pešačka mosta koji Turističko informativni centar Arilje radi u saradnji sa TO regijer Zapadna Srbija“, izjavila je Marija Aleksić, direktorka Turističke organizacije Arilje.

Kao zanimljiv deo turističke ponude regije, kanjon Panjice će svakako privlačiti sve više posetilaca, ali ostaje ozbiljan zadatak da se njegova netaknuta lepota sačuva od ljudskog nemara i pohlepe.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 23. apr 2019, 19:36) - anonymous [neregistrovani]

lepota

Kakva lepota.To samo priroda moze da napravi!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">