Italijanski recept za pastu i posao

Stanovnik Italije u proseku pojede oko 30 kilograma paste godišnje, a na raspolaganju mu je čak 80 vrsta testenine. U Srbiji se ne jede ni približno toliko, ali iskusni zaljubljenici u ovaj mediteranski specijalitet i te kako umeju da prepoznaju dobru pastu, a pojedini od toga i da naprave unosan posao.

Ne rade u kuhinji, ali za svega nekoliko minuta mogu da naprave ručak. Osim što uživaju u pasti, Olivera i Bojana je i proizvode. Inspiraciju za posao dobile su na proputovanju Italijom, a recept za testeninu, kažu, istovetan je onom na jugu Evrope.

„Naš proizvod čine tri glavna sastojka. To su: najkvalitetnije brašno, koje uvozimo iz Italije, svežna jaja i voda, tek onoliko da se dobije konzistencija. Proizvod je potpuno svež, bez ikakvih dodatnih aditiva, bilo kakvih pojačivača ukusa, aroma ili bilo kojih boja. Postupak izgleda tako što se ona pravi svakodnevno i prolazi kroz određeni tehnološki postupak pasterizacije, brzog hlađenja na veoma niskoj temperaturi, da bi na kraju dobili finalni proizvod“, objašnjava Olivera Obradović, jedna od pokretačica posla.

A dok nisu došle do finalnog proizvoda savetovale su se sa stručnjacima iz Italije. Oni su ih uputili u to koje mašine treba da koriste, ali i otkrili recepte za testo i soseve. Nakon savladanih lekcija, zasukale su rukave.

Kada su pre nepunih godinu dana pokrenule proizvodnju paste znale su da se neće tu zaustaviti.

Ubrzo su otvorile i prodavnicu gde mogu da se degustiraju svi proizvodi koji nastanu u radionici. Ponudu su obogatile sosevima i sirevima, bez kojih je pasta nezamisliva.

„U ponudi su tri sosa: pomodoro basiliko-paradajz i bosiljak, čuveni bolonjez sos i alfredo sos, sa parmenezanom i tartufima“, navodi Olivera.

Za sada proizvode dvadesetak vrsta testenina, različitih oblika. Imperativ je da su uvek sveže. To im je bila prednost, ali i obaveza kada su izlazile na tržište.

„Izlazak na tržište je bio težak i izazovan, pošto je ovo stvarno nešto prvo kod nas na tržištu i jedinstveno. Do sada nisu bili ovog obima proizvođači sveže testenine, koji imaju direktan kontakt sa kupcima kroz svoje maloprodaje. Imali smo zadatak da napravimo razliku u odnosu na fast fudove, jer mi nismo fast fud, ali i razliku u odnosu na restorane, jer nismo ni restoran. Potpuno smo novi koncept“, ističe Bojana Damjanović, drugi član tima.

Izazovno je bilo i približiti se kupcima, kako ukusom tako i cenom. Zato su se poredili sa testeninama koje se nalaze u maloprodajama.

„Jeste da kvalitet odvaja i kvalitet prepoznaju, ali cena je ta koja je prelomna da u kontinuitetu neki proizvod može da zaživi na tržištu“, smatra Bojana.

A da njihova ideja zaživi pomogao im je Fond za razvoj, od koga su dobili start-ap kredit. Da idu u dobrom smeru, potvrđuju im kupci. Recept za uspeh ne otkrivaju, ali zato su u svakom trenutku spremne da podele recept za pastu. 

U pitanju je najjednostavnija pasta, jer ima samo tri sastojka. Skuvate tetsteninu za dva minuta, istopite puter, dodate dosta mlevenog crnog bibera, ubacitete testeninu direktno tu i dodate pekorino sira. Za četiri minuta skinite sa vatre i poslužite.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво