Nastavci „Harija Potera“ spaljeni u Poljskoj kao svetogrđe

Katolički sveštenici u Poljskoj spalili su knjige za koje tvrde da predstavljaju svetogrđe, među njima i neke delove serijala „Hari Poter“ britanske autorke Džej Kej Roling.

„Mi poštujemo reč“, naveli su sveštenici na nalogu na Fejsbuku na kome su postavljene fotografije na kojima se vide kako gore knjige i citira Stari zavet.

U jednom pasusu podstiču se vernici da unište neprijatelje Boga uz zapoved „Spalite njihove idole u vatri“.

Poruka koja je objavljena na stranici kojom upravlja katolička evangelistička grupa „SMS sa nebesa“ izazvao je kontroverze.

Na fotografijama se vide tri sveštenika kako kroz crkvu nose korpe pune knjiga i drugih predmeta uključujući, afričku masku, koje bacaju u vatru ispred bogomolje.

Sveštenici se mole oko vatre u kojoj gore i predmeti kao što je kišobran „Helou Kiti“ i hinduska figura.

Knjige su paljene u nedelju, nakon mise u 11 sati, rekao je neimenovani vernik u crkvi u poljskom gradu Gdanjsku za televizijski kanal TVN24.

Od vernika je zatraženo da donesu predmete koji se dovode u vezu sa „negativnom energijom“ i sujeverjem, uključujući amajlije.

Serija knjiga Hari Poter govori o epskoj borbi između dobra i zla, a radnja romana fokusirana je na istoimenog mladog čarobnjaka koji se bori protiv mračnog čarobnjaka Lorda Voldemorta.

Serijal je i ranije izazivao kritiku verskih i konzervativnih krugova jer se, kako kažu, fokusira na veštičarenje, podseća AFP.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. apr 2019, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

@Veštice

Ako ne vidis razliku izmedju Potera i Hrista onda treba pod hitno da proucis sta Biblija kaze o Bogu i Sotoni, laznim prorocima i idolima i zauzmes ispravan stav.

(ponedeljak, 01. apr 2019, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Veštice

Veštice ne postoje ali su opasne?! Pretvaranje vode u vino nije vestičarenje ali Hari Poter jeste? Ja ne vidim razliku.