Dokazano: Psi nas razumeju

Novo istraživanje pokazalo je da mozak psa reaguje na govor slično kao ljudski.

Istraživanje sprovedeno u Mađarskoj utvrdilo je da psi razumeju određena značenja kad im se neko obraća i prepoznaju intonaciju govora, piše Njujork tajms.

Naučnici su u Mađarskoj obučavali 13 pasa da se popnu i uđu u uređaj za magnetnu rezonancu i sede mirno dok im se obraćaju.

Psima su izgovarali smislene reči s pozitivnom intonacijom i besmislene reči s pozitivnom intonacijom. Pokušavali su i da menjaju ton obraćanja.

Otkrili su da psi reaguju na značenje reči bez obzira na intonaciju, povezujući ih s pozitivnim ili negativnim iskustvima. To je u osnovi isti način na koji ljudi reaguju na govor.

Vođa istraživačkog tima Atila Adič je kazao da to pokazuje da pohvala psima može delovati kao nagrada, ali da najbolje funkcioniše kada su značenje reči i intonacija usklađeni, prenosi portal Kliks.

„Psi ne samo da razlikuju ono što mi kažemo i kako mi to kažemo već mogu da kombinuju i to dvoje, za ispravno tumačenje onoga što su te reči zaista značile“, naglasio je Adič.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 31. mar 2019, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Pametan

Poliglota.

(nedelja, 31. mar 2019, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Ууууу....брееее!

Толико испитивање да би открили топлу воду!
Није проблем код паса, они све разумеју. Проблем је код нас људи - ми ништа не разумемо. А осим тога, људи због "способности" говора лажу, варају, вређају, подстичу мржњу и сукобе и тако постају зла бића. Пси немају ту "способност" и остају увек добра бића, све док неке псе неки "људи" не претворе у оно што су и сами - у сушто зло.