Stend-ap komičari i čuvari plaže „stigli“ u Srbiju

Od 1. januara u Srbiji je na snazi novi šifrarnik zanimanja. Među poslovima koji su od sada u šifrarniku našla su se zanimanja poput programiranja igara, javno beležništvo, ali zvanično su priznati i krotitelji konja, bebisiteri, hostese i stend-ap komičari, čuvari plaže.

Za programiranje kompjuterskih igara Miroslav do sada, osim zadovoljnih gejmera, nije imao posebne pogodnosti. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje njegov opis posla nije postojao. Od 1. januara situacija bi trebalo da se promenila, pošto je između ostalih, programiranje igara ušlo u novi šifrarnik zanimanja.

„Mi koji se bavimo pravljenjem video-igara uvek se nekako mučimo sa pronalaženjem adekvatnih kadrova i sve ide po nekakvoj preporuci. Mislim da će i ljudima koji su jako talentovani i koji se bave time na svoju ruku biti mnogo lakše da pronađu posao i zanimanje kojim će se baviti“, kaže menadžer za razvoj poslovanja Miroslav Mičević.

„U Asocijaciji industrije za razvoj video-igara u Srbiji smatramo da je ovo značajan korak u pravom smeru jer su stručnjaci za programiranje i dizajn kompjuterskih igara izuzetno traženi kako u Srbiji tako i u svetu. Ovim promenama mislim da će se omogućiti mnogo bolji uvid u ponudu i tražnju za tim zanimanjima i zapravo olakšati obrazovnom sistemu Srbije da napravi izmene koje su neophodne da bi što više mladih ljudi imalo prilike da se opredeli za ova nova zanimanja“, rez Nikola Čavić, predsednik Asocijacije industrije

Kao nova zanimanja u šifrarniku su mađioničar, akrobata, javni beležnik, lovac, folklorni igrač, zatim krotitelji konja, frizer za pse, hostesa. Do ove godine, odnosno do usvajanja šifrarnika, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine.

„Predviđeno je 3.641 zanimanje. Moram da kažem da je ovaj šifrarnik usklađen sa međunarodnim šifrarnikom zanimanja i da to prosto neće biti statičan šifrarnik već će se on dopunjavati u zavisnosti od potreba koje se javljaju na tržištu radne snage. Ovaj šifrarnik će koristiti i druge institucije znači ne samo Nacionalna služba, ne samo Agencije za zapošljavanje, ne samo Ministarstvo prosvete i rada već i Ministarstvo unutrašnjih poslova, dakle ovaj šifrarnik će zaista omogućiti svima lakše poslovanje", Bojana Stanić, državna sekretarka

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je Šifrarnik nivoa kvalifikacija umesto dosadašnjeg Šifrarnika stepena stručne spreme.

U narednom periodu Privredna komora Srbije organizovaće nekoliko sastanaka kako bi se svi upoznali sa novinama.

Formiran je i portal na internet strani Ministarstva rada, odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje, radi lakše primene novih šifrarnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се