Od čega su ti instrumenti?!

Jedan muzičar u kineskom gradu Dungjingu u istočnoj provinciji Šandung ima veoma zanimljiv hobi. On razne predmete pretvara u instrumente.

Um talentovanog izmitelja i muzičara Ši Ćičaoa ne poznaje gradice kada je u pitanju stvaranje muzičkih remek dela. Jedna od njih je i bicikl sa devet zvona na kojima može da se svira Jingle Bells.

Kaže da mu je ideja za ovaj instrument došla kada je slučajno istovremeno pozvonio na dva zvona na biciklu i otkrio da to može biti stvarno melodično.

Iako bi se većina zaustavila na zvonima, Ši je otišao nekoliko koraka dalje, pa je od guvernala napravio flautu. I ni tu nije stao – od korpe iza sedišta napravio je još jedan duvački instrument.

„Pravio sam instrumente od povrća kao što su krompir, krastavac, rotkve, tikve, koren lotosa, ali i od kućnog nameštaja poput lustera, lampi“, kaže Ši Ćičao.

Proces izrade instrumenata nije lak. Ši kaže, ostaje i po nekoliko noći budan praveći precizne proračune i pokušavajući da napravi jedan instrument.

Prema njegovim rečima, za ovaj posao neophodna je mrtva tišina jer i najmanji šum može da ometa štimovanje instrumenta.

Na kraju, to je samo njegov hobi, ali mu pričinjava mnogo zadovoljstva i nada se da će svoje veštine jednom moći nekome da prenese.

„Nadam se da ću se prijaviti za patente ove vrste instrumenata i razvijati ih. Želim svoju radost da prenesem drugima“, kaže Ši.

broj komentara 0 pošalji komentar