Najgora godina u ljudskoj istoriji 536. godina?

Istoričar sa Harvarda Majkl Mekormik uveren je da je 536. godina, kada je Evropu, Aziju i Bliski istok pogodila misteriozna magla, nakon čega je usledilo 18 meseci mraka, bila najteža za čoveka.

Među istoričarima uvek je aktuelno pitanje koja je najgora godina bila i istoriji. Istoričar koji se posebno zanima za period srednjeg veka Majkl Mekormik sa Univerziteta Harvard, smatra da je to bila 536. godina.

„To je bio početak najgoreg perioda tokom kojeg je čovek mogao da živi“, rekao je Mekormik u intervjuu časopisu Sajens.   

Misteriozna magla koja se nadvijala nad većim delom Evrope, Azije i Bliskog istoka najverovatnije je bila uzrokovana erupcijom vulkana na Islandu.

Erupcija je zasula pepelom veliki deo severne polulopte, a onda su usledile još dve velike erupcije, u 540. i 547. godini. Nakon toga, pojavila se i kuga.

Sneg koji je tada pao na teritoriji današnje Kine izazvao je veliku glad pošto su uništeni usevi, pa je i tokom narednih nekoliko godina vladala nestašica hleba.

Letnja temperatura pala je za 1,5 do 2,5 stepeni Celzijusovih i sve do 640. godine nije bilo poboljšanja.

Međutim, Mekormikove tvrdnje u suprotnosti su sa teorijama drugih istoričara koji veruju da je najteža bila 1349. godina, kada je kuga poharala Evropu.

Neki stručnjaci, kao najtežu godinu u istoriji čovečanstva, navode 1918. godinu, kada je španska groznica ubila bezmalo 50 miliona ljudi.

Kajli Harper, istoričar srednjovekovne i istorije starog Rima sa Univerziteta Oklahoma, navodi da je trag katastrofa koji je otkriven u ledu glečera omogućio naučnicima da bolje shvate veze između ljudskih i prirodnih uzroka koji su doveli do pada Rimskog carstva.

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 28. nov 2018, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

Re: @Oko

Pravo je svakog covjeka ne sloziti se sa necijim misljenjem ali postoji samo jedan dopustiv nacin neslaganja koji treba da postane vazeca i usvojena norma ponasanja. Naravno, rijec je o neslaganju uz puno uvazavanje svih onih koji iznose svoje misljenje. Komentari poput, "Ti covece nemas pojma o istoriji.", krajnje su neprihvatljivi i nekulturni i nije im mjesto u javnom kao niti u privatnom zivotu. Vrijeme je da budu pohranjeni i zaboravljeni. Srdacan pozdrav...

(sreda, 28. nov 2018, 11:07) - anonymous [neregistrovani]

...

U pravu si jel mnogo albance su asimilirani na srbe i da imaju ILIRSKO korenje
Po prezimenu znas one srbe koje imaju albande koji imaju albanske korenje. I vi znate to bolje ne go ja. Cak imate i slike sa albnske nosnje.

(sreda, 28. nov 2018, 11:03) - anonymous [neregistrovani]

@Oko

U 536 godine ni jedan sloven nije bio na Balkanu.
Vi ste dosli u VII veku na Balkanu.

(sreda, 28. nov 2018, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

Balkan

Vi srbi korene imate u Karpatskim sumama. Od karpaskih suma ste dosli na Balkanu u VII veku.
Ne moj da lazes sam sebe. i ne pokusaj da lazes druge.

(sreda, 28. nov 2018, 10:33) - Pop [neregistrovani]

Gospodine Dereticu

Sta kazete o Marsu, staroj srpskoj planeti i da li treba hitno sazvati savet bezbednosti UN zbog najnovije americke provokacije i jos jednog sletanja njihove sonde na nasu zemlju?

(sreda, 28. nov 2018, 09:13) - Neša... [neregistrovani]

Ah...

Ministarstvo istine i Ministarstvo mira rade punom parom.

(sreda, 28. nov 2018, 06:20) - gg [neregistrovani]

gg

posle te katastrofe kinezi su počeli da jedu rižu a na hleb zaboravili

(sreda, 28. nov 2018, 00:49) - anonymous [neregistrovani]

Pa kako je onda izgrađena Aja Sofija

Ako se ništa nije videlo? Ili je izgrađena kao.mouzolej samom sebi od strane Konstantina Velikog, a ljudi, u onoj magli nisu to primete...misli da je crkva...

(sreda, 28. nov 2018, 00:46) - anonymous [neregistrovani]

Deretić vas je indoktrinirao.

Ne blamirajte se.

(utorak, 27. nov 2018, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

@oko

Ti covece nemas pojma o istoriji.Prvo sloveni se nisu doseljavali na Balkan ili pravilnije Helm nego su tu ziveli od pamtiveka .Balkan nije bio pust prazan kako kazes jer su srbi ziveli na njemu . Otprilike od tada pocinje prva srpska kraljevska dinastija Svevladovica itd.
dakle te 536 nije bilo nista znacajno u Srbiji, mozda negde severnije od nas ali ne ovde.
Pogotovo sto se navodi podatak o nekakvoj erupciji nekakvog vulkana na Islandu . To je moglo biti u severnoj Evropi ali ne kod nas.