Prodaje se nakit Marije Antoanete koji nije viđen više od 200 godina

Dijamantske i biserne minđuše, biserna ogrlica, ogromni biserni privezak i drugi nakit nekadašnje francuske kraljice Marije Antoanete, naći će se na aukcijskoj prodaji kuće „Sotbi“ u Ženevi, prenosi AP.

Aukcija je prilika da se jednom u životu vidi nakit koji je generacijama u vlasništvu dinastije Burbon-Parma, a neki komadi nisu javno prikazivani više od 200 godina.

Kruna aukcijske prodaje je „Biser kraljice Marije Antoanete“, privezak od bisera i dijamanata, za koji se očekuje cena do dva miliona dolara, možda i više.

Privezak čini prirodni biser od 2,58 centimetara i veći je od Peregrine, bisera koji je nekad bio u vlasništvu holivudske zvezde Elizabete Tejlor.

Kraljica Marija Antoaneta, kojoj je 1793. godine u 37 godini odsečena glava, uspela je da svojim rođacima prokrijumčari neke komade svog najvrednijeg nakita.

Kraljičin nakit uključuje i dijamantske i biserne naušnice, dijamantski broš, ogrlicu od prirodnih bisera i dijamanata, kao i dijamantski krug sa monogramom sadrži i uvojak kose Marije Antoanete.

Kraljica je bila sinonim za rasipništvo, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u narodu koji ju je optuživao za finansijsku krizu države.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">