Koje igračke su najbolje?

Ponekad su skupe, a deci brzo dosade. U moru igračaka, nije lako naći onu koja podstiče na razmišljanje i razvija kreativnost. Evo saveta šta je dobar izbor.

Fudbal, košarka, bilijar i svemirski dueli - četiri različita terena za nadmetanje. Grafomotorične kockice određuju kojom rukom i kojim prstom se pomeraju figure. Iako na prvi pogled ova igra deluje jednostavno, ona zahteva spretnost svih prstiju, ali i logičko i strateško promišljanje poteza.

Pisac za decu Uroš Petrović ističe da, pored ostalih problema, današnja deca imaju i problem manje pokretljivosti ostalih prstiju, osim palčeva, koji klize po ekranu.

„Na tom tragu sam želeo da napravim nešto što je jako zanimljivo, a što će kao dobru posledicu imati da deca razviju pokretljivost prstiju“, objašnjava Petrović.

Pisac za decu i autor nagrađene igračke Dum dum dum kaže da osim motoričke veštine kod dece, ovom igrom želi i da uz dobru zabavu okupi čitavu porodicu.

„Kažem deci da za sve što iole vredi u životu moraš da se pomučiš i ono što dobiješ lako nije uvek ni zabavno ni zanimljivo. Pa smo i to imali u vidu kad smo pravili ovu igricu“, naveo je Petrović.

A nije lako bilo ni žiriju. Na konkurs je stiglo 18 igračaka. Osim igre Dum dum dum, nagradu „Dobra igračka“ poneli su i igra Pozorištance, autorke Dragane Ilić, i karte Kreativna matematika, autora Momčila Stepanovića.

„Bez obzira na to koliko godina imali, mi otvorimo sve kutije, radujemo se verovatno kao deca Deda Mrazu i igramo se sa svakom igračkom i tako vidimo da li ona funkcioniše, da li je sve kako treba, da li je promišljena igra, dobro pročitamo upustvo i ako je nama jasno igramo se i nadamo se da će oni koji koriste moći da se služe“, naglasila je predsednica Komisije Vesna Janjević Popović.

Presudan je, kažu, kvalitet – psihološki i pedagoški, i to da li igračka utiče na dečiji razvoj.

„Ove igračke sigurno nisu nikle iz dečijih crtanih filmova i nisu heroji filmova ili sa nalepnica, zato je izdvojilo ove igračke što omogućavaju da se igraju i deca i odrasli kao ravnopravni suigrači“, kaže Vesna Janjević Popović.

Da bi igračka bila dobra važno je da je prilagođena uzrastu mališana, da podstiče psihofizički razvoj, maštu, kreativost, spretnost, logičko rasuđivanje i orijentaciju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи