Pakleni vozači pančevački, mit ili istina?

Svojevremeno je novinar Đoko Vještica vodeći emisiju u šali rekao da na neregulisanoj raskrsnici prvenstvo prolaza imaju kola hitne pomoći, vatrogasaca, policije, ali i vozila sa pančevačkim tablicama. Ova anegdota, ali i nepisano pravilo godinama važi na ulicama Beograda. Da li su Pančevci loši vozači ili je to predrasuda?

Jesu li zaista pakleni kada se pojave na ulicama glavnog grada i zašto pojedini Beograđani trube kada vide pančevačke tablice? Nepristrasan odgovor pokušaćemo da dobijemo u auto-školi, od instruktora koji je u višegodišnjoj karijeri obučavao na desetine Pančevaca i koji zna šta to Pančevci propuštaju kada je obuka u pitanju. 

„Ono što je značajno je da je Pančevo ravničarski grad i da svakako Pančevci nemaju gde da uvežbaju polazak pod nožnom, polazak pod ručnom na usponu i možemo reći da je to jedna od komplikacija koja ih prati“, objašnjava instruktor Goran Kojadinović.

Osim kretanja na uzbrdici šta to još Beograđani zameraju komšijama?

„Ljudi se teže snalaze u uslovima intenzivnog saobraćaja u velikim gužvama i onda znaju da zastanu da blokiraju saobraćaj, da naprave neki zastoj što naravno kod drugih izazove reakcije“, ističe nam Budimir Puljarević, vozač iz Beograda.

Da Beograđani umeju burno da reaguju uverio se i najbolji srpski automobilista, inače Pančevac, Dušan Borković.

„Čak i meni dok me ne prepoznaju, isto sviraju ako vide pančevačke tablice jer jednostavno vozim po propisima. Ovde sad mnogi i ne voze po propisima i negde stalno žure malo agresivnije voze. Tako da ne znači da ako neko ako nekom svira da jednostavno lošije voze“, objašnjava Borković.

Jedan krug je bio dovoljan da se uverimo - ovaj Pančevac ume da vozi. Uverava nas da umeju i njegovi sugrađani, kao i da pre nego što „legnu na sirenu“ Beograđani treba da razmisle kome zapravo sviraju.

„Mnogo se Beograđana, pošto se sad Beograd širi, mnogo njih se preselilo u Pančevo sa istim tim pančevačkim tablicama, tako da kad Beograđani sviraju pančevačkim tablicama, postoji velika šansa da sviraju Beograđanima samo sa pančevačkim tablicama“, u šali kaže automobilista.

Osim njega u Beogradu smo uspeli da zaustavimo još jednog Pančevca i pokušali da saznamo šta je razlog animoziteta komšija.

„Oni oduvek imaju prema Pančevcima mnogo zamerki, ali to je jedna tradicija još iz sedamdesetih godina kad je Pančevo bilo područje celog Južnog Banata obuhvatajući Belu Crkvu, Vršac, Kovin, Alibunar, Kovačica... Znači nije to to kao što se priča“, kaže Bora Pejić, vozač iz Pančeva sa 35 godina iskustva u vožnji.

Nije više ni praksa da vozači iz Pančeva automobile ostavljaju sa druge strane mosta, a zatim gradskim prevozom prelaze preko Dunava - bar tako kažu u Savezu vozača Pančeva.

„To polako iščezava, jer stižu nove generacije, savremenija vozila sve to, tako da ta priča polako iščezava“, tvrdi Stojan Tegeltija, predsednik Saveza vozača i automehaničara Pančeva.

Oni koji na ispitu proveravaju znanje vozača smatraju da je tenzija u vožnji posledica rivaliteta između dva susedna grada, ali i odraz manjka saobraćajne kulture.

„Beograđani sviraju svima, prvo etika u saobraćaju je jako mala, oni sviraju i auto-školama koje imaju 'L' tablice i onima koje imaju znak 'P' (početnik), znači nedostaje kultura i strpljenje“, kaže Dragomir Stanković, predsednik Komore ispitivača vozačkih ispita Republike Srbije.

Iako za oznake PA Beograđani često u šali kažu da ne predstavljaju grad već profesionalne amatere, ipak od obuke i iskustva zavisi da li će neko biti dobar ili loš vozač. Tako da tezu da su loši vozači Pančevci lako mogu da obore i pokažu da i beogradske tablice mogu da imaju značenje, a to je da bespotrebno govore.

broj komentara 19 pošalji komentar
(nedelja, 28. okt 2018, 09:56) - anonymous [neregistrovani]

Alpski

Ne bih se slozio sa tobom u potpunosti. Istina je da je deo izuzetno bahatih ali su u glavnom vozaci koji ti ne bi zatrubili cak i da stojis par minuta pred njim na kolovozu. On te jednostavno saceka jer ne zeli probleme.
Napomenuo bih izuzetnu posvecenost propustanju sanitarnih i intervencijskih vozila. Slicne snimke mislim da mozete naci na you tube-u.

(nedelja, 28. okt 2018, 08:26) - Патриот [neregistrovani]

Није све баш тако!

Није то смао у Београду да се многи, не сви, београдски возачи понашају кабадахијски у саобраћају. Колико пута сам доживео да ме и са слабијим аутомобилима претичу на Ибарској магистрали, преко дупле пуне линије. Претичу испред саме кривине итд. Међутим доживео сам да ми неки возачи из Београда помогну када сам се нашао у незавидној ситуацији у једном за мене непознатом делу Београда. Значи не може се генерализовати ни Београђане ни Панчевце а ни било ког другог...

(subota, 27. okt 2018, 20:12) - Pancevac [neregistrovani]

Demografska slika

Uskoro ce sve tablice u Srbiji biti beogradske, tako da ce problem biti resen.

(subota, 27. okt 2018, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

ZA NEVEROVATI

Dobro nisi rekao da si mogao 15 puta da stradaš od Pančevaca. A, da nisi možda Ti skrivio pa Ti Pančevci krivi. Vi Beograđani ste UVEK U PRAVU, isto kao Amerikanci. Ajde bre kada dođete u Pančevo kao da je sve vaše, pa ne poštujete propise. Malo ko se na pešačkom prelazu zaustavi kada pešak nailazi. Toliko za ovaj put i prekinite da nas više omalovažavate.

(subota, 27. okt 2018, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

Лала из Самоша

Ја само схватио из текста и из коментара да нису Панчевци ти који су проблем у вожњи него бахати Београђани којима је неко рекао да су бољи од других. Е па нису. А да видите како се бахато понашају они са БГ таблицама када дођу у Панчево. На паркинзима за инвалиде обавезно стоје београдске таблице иако није инвалид (све неки главати са напујданим шмизлама у великим колима). Ево дођите у АВИВ па видите. Скрећу без жмигавца, у зони где је школа и ограничење 30 возе 80 и слично. А предност поштују само ако има тенка на раскрсници. Не поштују ни црвено на семафору. Тако да је много боље да се мало Београђани уведу у ред и да почну да поштују саобраћајне прописе.

(subota, 27. okt 2018, 19:33) - anonymous [neregistrovani]

Našli ste koga da pitate

Odakle instruktor da zna šta to Pančevci rade u saobraćaju? Nije uopšte problem u uzbrdicama. Stvari koje Pančevci najviše rade jesu nepoštovanje prednosti (vozača, pešaka i biciklista), definitivno ne znaju za migavce, a ni sa raskrsnicama i semaforima nisu baš načisto. Naravno, nisu problem samo Pančevci, daleko od toga. Uglavnom se sve isto dešava svima koji nemaju iskustva sa saobraćajem u velikim gradovima. No, Pančevaca je, zbog blizine, u Beogradu sigurno najviše, pa nam najviše ostaju u sećanju. A činjenica je da se Beograđani, čim vide PA tablice odmah fiksiraju i na najsitniju grešku vozača. I trube ako vozi 49 gde je dozvoljeno 50.

Ono što i ja mogu da potvrdim jeste da su vozači sa BG tablama standardno najbahatiji u Srbiji. Crnogorci su još bahatiji, kao i Zagrepčani, dok Ljubljančani definitivno drže ubedljivo prvo mesto po bahatosti među svim vozačima bivše Jugoslavije.

(subota, 27. okt 2018, 19:24) - Slavko Petrov [neregistrovani]

reputacija

Ne vozim već dugo, jer nemam auto. Ali dok sam vozio, vozio sam na svoju ruku. Ne samo po Beogradu, već svuda po Jugoslaviji. Nisam poštovao nikog i ništa, jer da jesam, bilo bi kao da nisam vozio.
Banat je ravan, ulice ušorene, saobraćaj jednostavan. Čim pređem Dunav i zađem u brda, izgubim živce i krenem da improvizujem.
Za petnaest godina, dvaput sam kažnjen. Oba u Pančevu i oba, nepravedno.

(subota, 27. okt 2018, 18:13) - anonymous [neregistrovani]

Има још

Што се тиче возача Панчево и Пожаревац у исти кош. Панчево је најближе Београду па је логично да је панчевачких возила доста у Београду и лако се примети како возе. За остале градове треба отићи тамо и провести неко време да се донесе закључак.

(subota, 27. okt 2018, 14:33) - anonymous [neregistrovani]

Istina postoji, a.....

.........izmislja se samo - laz!

(subota, 27. okt 2018, 14:16) - Alek [neregistrovani]

Pančevac ( po pesmi Andrea od Regate)

Kunem ti se stopom, neću više stobom, Pančevac
Prošla su vremena, preticanje nema, Pančevac
Pusti sada pljugu i vozi samo u drugu, Pančevac
Možeš da se slomiš, nemoj da se voziš, Pančevac

Pančevac Pančevac

Lep si mi Pančevac, ljubavi tu nema, Pančevac
Doć će neko drugi iz Beograda da ti trubi, Pančevac

Znam voziš se još, znam voziš se još
Znam trube ti još, znam trube ti još

div id="adoceanrsvdcfhklggd">