Stripska umetnost nije rezervisana samo za muškarce

Francuski institut u Srbiji poverio je mladoj i talentovanoj strip-autorki Jani Adamović da priredi izložbu posvećenu strip autorkama sa Balkana i iz Francuske. Izložba „Ona se budi“ otvorena je uz tribinu pod nazivom „Da li crtež ima pol?“

Decenijama u stripu gotovo da nije bilo umetnica. Do promene je došlo sa autorskim stripom koji je otvorio mogućnost da se izrazi lični pogled na svet. Danas, autorke stvaraju u svim žanrovima.

Na izložbi su predstavljeni radovi 12 francuskih i 50 umetnica sa prostora nekadašnje Jugoslavije – od pionirki među kojima je čuvena slikarka Ljubica Cuca Sokić, do savremenih autorki poput Nine Bunjevac, čija je grafička novela Otadžbina bila na listi najprodavanijih knjiga Njujork tajmsa.

Pre nekoliko godina u Francuskoj je osnovan „Kolektiv“ strip autorki za borbu protiv seksizma. Manifestu, u kome je ključna reč jednakost, pridružilo se 250 autorki iz celog sveta.

Rezultat izložbe biće izdanje koje će se promovisati na festivalima, a u kome će prvi put biti objavljeni stripovi mladih autorki.

broj komentara 0 pošalji komentar