„Lidl“ u Paraćinu otkrio nalazište iz bronzanog doba

Na placu buduće prodavnice „Lidl“ u naselju Gloždak u Paraćinu nalazi se groblje iz bronzanog doba, potvrdila su prva zaštitna arheološka iskopavanja na tom lokalitetu. Tek je skinut prvi kulturni sloj, a vredniji nalazi očekuju se na dubini od jednog metra.

Na gradilištu zajedno neimari i arheolozi. Žuri se i jednima i drugima jer su ih česte kiše prekidale u poslu.

Stručnjaci Arheološkog instituta i parćinskog Zavičajnog muzeja pažljivo su pratili radove i na kraju bili u pravu da se na delu placa nalaze ostaci nekropola iz perioda 1.500 do 1.000 godina pre nove ere.

Stotinak metara dalje, 1962. godine profesor Milutin Garašanin otkrio je grobnice iz bronzanog doba i perioda takozvanog dačkog latena.

„Na osnovu tih istraživanja je čak profesor Garašanin uspostavio kulturu iz bronzanog doba pod nazivom Paraćinska kultura i od tada, evo, već ima 60 i više godina, ovde nisu vršena nikakva istraživanja zato što se grad širio u ovom pravcu“, kaže Vojislav Filipović, istraživač Arheološkog instituta u Beogradu.

Zaštitne radove finansira „Lidl“ prema zakonu o kulturnim dobrima. Arheološka iskopavanja trajaće mesec dana i za sada ne ometaju izgradnju prodavnice. Sem fragmenata keramike pronađeni su i predmeti poput zanimljive bronzane igle.

„U suštini nalazi za sada prevazilaze naša očekivanja, jako je bogat lokalitet u pitanju, čak smo donekle iznenađeni količinom nalaza tako da je za sada sve u najboljem redu“, istakao je Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Naselje u bronzanom dobu nalazilo se sa druge strane reke na mestu gde je sada paraćinska bolnica. Pokojnici su u to vreme spaljivani i sahranjivani u malim glinenim urnama koje su zakopavane upravo na mestu koje se sada istražuje.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 22. jul 2018, 13:59) - anonymous [neregistrovani]

Arheolozi

Od cega da kopaju kada znamo koliko kosta sat bagera i ko to da finansira?bolje je da gradimo i sami neku arhitekturu da privucemo turiste i ostavimo nesto iza nas da nasi naslednici nebi morali kopati vec samo odrzavati nasa dela..

(nedelja, 22. jul 2018, 12:21) - anonymna GR [neregistrovani]

studije

ja se pitam...arheolozi ništa sami po svojim znanjem ne kopaju i ne otkrivaju nego čekaju Lidl da nađe "blago"?:( kad ne bi hteli oni da prave prodavnicu nikad ne bismo znali.... Uzalud studije?

(nedelja, 22. jul 2018, 06:43) - alex [neregistrovani]

grobnica,

i to velika je citava Srbija, zemlja ratnika i gubitnika.
Uf !

(subota, 21. jul 2018, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Strah

Plasim se da to ne dozivi sudbinu onog hrasta. Zarad "stranog investitora".

(subota, 21. jul 2018, 16:35) - anonymous [neregistrovani]

Параћинац

Све је обезвеђено по закону,Лидл наставља изградњу у другом делу плаца где није пронађено ништа.Неће тражити нову локацију. Сва што се пронађе остаје Музеју града Параћина,који је задужен за тетиротију општине Параћин и Ћуприја.

(subota, 21. jul 2018, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

Istorija

Cela Srbija ili bolje reci Srbski etnicki prostor je svetska bastina.To sto su nas ucili da to nije nase,,svesno lagali,samo zahteva dodatne mere u cuvanju nase istorije.Bar 7526 godina u nazad.

(subota, 21. jul 2018, 15:20) - anonymous [neregistrovani]

Pravilo

Ne graditi nista na indijanskom groblju.

(subota, 21. jul 2018, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

Arheoloska istrazivanja

I sada ce lidl stajati na grobnici,umesto da se zastiti nalaziste ?

(subota, 21. jul 2018, 14:14) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

TKO

ce imati pravo na vrjednost nalazista i predmeta ?
Da li ce se nastaviti gradnja ili ce Lidl morati traziti novu lokaciju ?