Najnovije „istraživanje“ jablaničke jagnjetine: I dalje je izvrsna!

Ako idete kroz Hercegovinu, greh je da ne probate jagnjetinu. A oni koji vrte ražanj reći će vam da to važi i za vegetarijance. Zašto je jagnjetina najbolja u Jablanici istraživala je ekipa RTS-a.

Ovde se ne slika selfi. Već jagnjeći ražanj. Ali i jede. Razlog što mnogi, namerno ili ne namerno, ovde prikoče. Specijalitet koji je postao svojevrsan brend malog grada u Bosni i Hercegovini - Jablanice.

Ljudi koji zastanu u Jablanici bez izuzetka izdvajaju jagnjetinu, ističući da je to neizostavna destinacija na putu ka Jadranu

Gotovo da nema zemlje, čiji stanovnik nije pohodio Jablanicu zbog jagnjetine.

„Volim jagnjetinu, u mojoj zemlji se ne jede mnogo, ali u mojoj porodici da. Na jugu Brazila, jedu jagnjetinu, ali u drugim delovima Brazila ne vole jagnjetinu“, kaže brazilski turista.

„Veoma je ukusna. Svi ovde dođu da vide jagnjetinu i da je probaju. I ovi restorani su veoma poznati“, navodi turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sadik Čengić, zvani Tara, ovaj posao radi već tri decenije. Otkriva tajnu dobrog zalogaja.

Na šaljivo pitanje da li je vegetarijanac, odgovara: „Ne mereš ovde biti vegetarijanac.“

Kaže da leti u sezoni ispeče i stotinu jaganjaca, a sada oko 20 ili 30, a zbog čega je jagnjetina iz Jablanice posebna, smatra da su u pitanju podneblje i čist vazduh.

„Važno je da se jagnje dobro ispeče i fino vatra založi, da se dobro osoli“, kaže Bešić Adil.

Ima li tajne šta naručiti? Iskusni nemaju problem. Ali, šta je sa onima koji prvi put dođu.

„Obično kad dođu gosti koji su čuli da smo poznati po jagnjetini, dođu i kažu da ko žele plećku, a ne znaju šta je to, ili kažu kilo rebara da nema puno kostiju“, objašnjava Adrijana Palić.

Sve je počelo sedamdesetih godina, od sada legendarnog Gojka. Svojevremeno je čuveni gastro novinar Bret Martin uvrstio njegov restoran u deset najoriginalnijih, zbog kog vredi sesti u avion i otići na kraj sveta.

„Najbolji i najjači jaganjci su ti iz Hercegovine. Iznad Stoca jedno mesto. Hrgud se zove. Tu verovatno imaju neku ispašu koja odgovoara njima i tako da je to daje slatkoću mesu neku“, navodi Slavko Jelačić Jašar, Gojkov sin.

Mesto gde su navraćali svi. Funkcioneri i fudbaleri, vozači kamiona, autobusa...

Ali ovde ima. Duž magistrale od Jablance ka Jadranu i obrnuto - namnožili su se restorani.

Ljubitelji fudbala znaju da je Jablanica poznata po Vahi Halihodžiću i Hasanu Salihamidžiću. Upućeni u jagnjetinu da se na ovom delu puta M17 pojede mesa više nego, primera radi, u gradu koji je četiri puta veći od Jablanice.

broj komentara 21 pošalji komentar
(petak, 07. maj 2021, 11:24) - Herc 78 [neregistrovani]

Pravoslavac

Gledao sam emisiju Gorana Milića u kojoj je posetio Lovački dom i tom prilikom razgovarao sa Slavkom Jelačićem. Iskreno sam zanemeo na Slavkovo insistiranje da je pravoslavac, ali da nije Srbin. Zanima me da li je to posledica straha ili je reč o autošovinizmu. Napominjem da je i Velibor Pudar (otac plivačice Lane Pudar) za sebe izjavio da je pravoslavac ujedno poričući da je Srbin.

(utorak, 15. maj 2018, 13:51) - HERCEGOVAC [neregistrovani]

re

Boli nekoga briga gdje ti hoces i gdje neces

(ponedeljak, 14. maj 2018, 15:30) - Покојни стриц и... [neregistrovani]

његов компањон:

"75 година,то бре,75 божитњара - па то бре,пуна авлија!"

(nedelja, 13. maj 2018, 15:07) - Ford [neregistrovani]

Zasto

Stvarno ja ne znam sta je u ovoj prici lose receno!? I zato ne mozem da shvatim ovih nekoliko komentatora!

(nedelja, 13. maj 2018, 08:14) - Globetroter [neregistrovani]

Gladne oči!

Domaću hranu hvale samo oni,koji nisu mrdnuli iz svog sokaka!

(nedelja, 13. maj 2018, 00:25) - Ado [neregistrovani]

Mrznja?

Ko bolan, mrzi Srbe?O cemu ti pricas?Nema naroda u svijetu kao Bosanca.Bujrum svakom iskrenom i uljudnom covjeku na ovome svijetu.

(subota, 12. maj 2018, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

Сваки Циго свога коња хвали

Ја сам баш тамо 1975 први пут јео јагњетину са ражња и наравно, заволео. Пре тога сам јео овдашњу, војвођанску, и нисам је баш волео. После сам јео шарпланинску на Брезовици, Власинску и још неке из Србије и све су ми добре. Прави познаваоци истичу Пашку (са острва Пага), Далматинску, Личку... Поента је у травама које пасу, па још ако је кршевит терен, јагње се пуно креће и нема пуно лоја. Свеједно, свака је добра. Битно је лепо испећи и солити тек на крају печења.

(subota, 12. maj 2018, 15:29) - Moravac [neregistrovani]

Samo domaće...

"Naseg" domaćeg dobrog imamo dovoljno, ne moraju ovde da nam prezentiraju komšijsko "Najbolje" jer meni lično ne znači ama baš ništa, niti postoji razlog zbog koga ću da se na neko putovanje po zemljama bivše države zaputim dok god bude bilo ovoliko mržnje prema Srpskom narodu svuda po susednim "prijateljskim" nam državama...Takvih primera ima i više nego dovoljno...

(subota, 12. maj 2018, 14:50) - Nedim [neregistrovani]

komentar

Jeo sam jagnjetinu na Zlatiboru,Staroj planini,u Jablanici ,na planini Tari,svugde je bila dobra ali Jablaničkoj dajem prednost,može biti zbog tog vazduha da posebno prija.Cena prasećeg je ostala oko 1000-1200din a jagnjetina od 1500-2000po kg.Fino je i da umačete pogaču u saft od pečenja pa lepu paradajz salatu posle može pivo hladno i kafa pa nastavljate put.

(subota, 12. maj 2018, 10:20) - Sushy Mushy [neregistrovani]

Prijatelji

"Životinje su moji prijatelji, ja svoje prijatelje ne jedem." - G.B. Shaw

div id="adoceanrsvdcfhklggd">