Prvi privatni zoo-vrt u Srbiji danas više podseća na rezervat

Selo Kolut, između Bezdana i Bačkog Brega, mesto je gde je pre više od 30 godina osnovan prvi privatni zoološki vrt u našoj zemlji. Tu se mogu videti flamingosi, medvedi i retke ptice kojih nema ni u zemljama u okruženju. Vrt više podseća na prirodni rezervat, jer je sve podređeno životinjama, pa ljubitelji prirode ovde rado svraćaju.

Prvo je samo donosio domaće životinje u porodično dvorište da ih leči i brine o njima. Onda je životinja bilo sve više, a prostora sve manje, pa je Milan napravio svoj zoološki vrt. Danas se ovde nalaze životinje iz celog sveta.

Vlasnik vrta Milan Mirić kaže da su zastupljene sve najvažnije grupe životinja.

„Od rariteta na svetskom nivou, tu su sekretari koji su jedini primerci u ovom delu Evrope, palm kakadu papagaj koga nema u ovom delu Evrope. Recimo, Mađarska ima 13 zooloških vrtova, ali nijedan nema tog palm kakadua“, istakao je Mirić.

Teško je, kaže, izdvojiti omiljenu životinju. Ipak, oni koji svrate primetiće da mu je Bobo, retka ptica sekretar, najveća slabost. Samo njemu je dozvoljen ulazak u kuću i ručak u kuhinji.

Milan je i vlasnik i radnik, prodavac karata i veterinar. Punih trideset godina nije otišao ni na odmor, ni na bolovanje.

„Pored svih tih problema i odricanja, ja se ne bih menjao ni sa kim, a mislim niko ni sa mnom“, kaže Milan u šali.

S osmehom se priseća da je mečka Seka pobegla iz kaveza i ušla u punu diskoteku: „Prepoznali su medveda, rekli su to je Mikijev medved, pa su ga častili čak i kolom i slikali se sa njim. Tako da sam ja u četri sata ujutru došao kući sa medvedom i zatvorio ga“.

Posetilaca najviše ima od aprila do oktobra. Dana kada nema nikoga, kaže Milan, prava su retkost. Danas se u vrtu nalazi više od 100 različitih životinjskih vrsta iz celog sveta. Kada otopli, kao sada u proleće, najviše dolaze deca iz osnovnih škola Sombora i okoline, često svrate i ljubitelji prirode, ali i svi oni koje put ovde slučajno nanese.

broj komentara 0 pošalji komentar