Nova populacija muflona na Fruškoj gori posle pola veka

Nacionalni park „Fruška gora“ dobio je 30 muflona: Dvadeset pet ženki i pet mužjaka dovezeno je iz Slovačke.

Za sada pažljivo ispituju novi dom. Fruška gora im nije prirodno stanište, ali su uslovi za njih dobri. Biće u karantinu još najmanje mesec dana.

Zamenik direktora NP „Fruška gora“ Konstantin Plužarević navodi da su mufloni došli iz centralne Evrope.

„Stanište, hrana nisu isti, pa moramo da brinemo o tim stvarima, da se malo klimatizuju ovde na naše uslove i naravno da posle krenu u dalje razmnožavanje sa našim muflonima koji su već na prostorima Fruške Gore“, objašnjava Plužarević.

Pre prinove u lovištu „Vorovo“ bilo je četrdesetak muflona.

„Nakon reintrodukcije evropskog jelena, posle nekih desetak godina, ovo je prvi put da se obnavlja fond neke druge vrste“, ističe direktor NP „Fruška gora“ Radoslav Krunić.

U planu obogaćivanje fonda 

Ceo Nacionalni park „Fruška gora“ je lovište i prostire se na oko 24.000 hektara. Ograđeno je oko 1.500 hektara i to je lovište „Vorovo“. U njemu je pet vrsta divljači, a planira se obnova.

„Na ovome nećemo stati, ono što nam je u planu jeste da Frušku goru obogatimo porodicom evropskih bizona, ali o tome ćemo pričati više kada za to dođe vreme“, ukazuje Krunić dodajući da će biti uvezene četiri ženke i jednog mužjaka.

Konstantin Plužarević navodi da se u planu da se do kraja godine uradi osvežavanje krvi jelena lopatara. „Isto pedeset godina na prostoru Fruške gore nije obnavljana krv“, dodaje Plužarević.

Na Frušku goru nova populacija muflona stigla je posle pola veka. Sada ih ima 70.

Prirodno stanište tih divljih ovaca u Evropi su Korzika i Sardinija. Lako se privikavaju na nove uslove pa ih danas ima na celom starom kontinentu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. feb 2018, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

X

Extra

(nedelja, 11. feb 2018, 12:11) - anonymoussss [neregistrovani]

Bravo

Svaka cast,bravo.

(nedelja, 11. feb 2018, 05:40) - anonymous [neregistrovani]

zasto

Sto ih "ne uvezoste" iz bivsih Titinih lovista , ako nisu pobijeni. Lovista oko Karadjordjeva imala cak i kapitalce.