Novovaroško „pevanje iz vika“ zrelo za Uneskovu listu

U nacionalnom registru nematerijalnog kulturnog nasleđa, među 27 elemenata nalazi se i pevanje „iz vika“. Za staro, dvoglasno pevanje, sačuvano najviše u novovaroškim selima zainteresovali su se i stručnjaci pa je želja i namera Udruženja za negovanje tradicionalnog pevanja, da uz njihovu podršku i pomoć, konkuriše za upis na Uneskovu listu.

Među borovima sa proplanaka, kroz sela na obroncima Murtenice, razleže se pesma stara, na isti način ispevana stolećima. Pevaju je i mladi i stari, na saborima i poselima – jednostavne reči, gde u dva stiha stane cela priča, koje se, s tajnama pevanja, prenose s kolena na koleno.

„Imaju čobanske pesme koje se pevaju na oranjima što su bila nekada, rabadžije pa peva svako od svoje ruke, šta ti odgovara. 'Iljadu ja sad mogu da ispričam pesama koje sam pevao kao mlad i sad“, tvrdi Milivoje Ilić iz Negbine.

„Čuvala ovce, imala sam drugarica, pjevale 'iz vika', učile kako koja 'usjeca', tako počinjale, razdvajale, ali sam najviše od oca u ovom usjecanju naučila“, objašnjava Draga Milićević, takođe iz Negbine.

Pesme samonikle, čuvaju su među gorštacima generacijama. Kako su se nekada prenosile, tako i danas – podnebljem i rođenjem pa ih i najmlađi pevaju s uživanjem.

„Od kada sam pošao u predškolsko od tada pevam. Uzme baba mi kaže i ja probam da pevam s bratom“, kaže Pavle Ilić iz Negbine.

Da se pesma u zlatiborskim i zlatarskim selima ostane „živa“ pobrinula se i grupa entuzijasta koja je osnovala društvo za očuvanje tradicionalnog pevanja. Oživeli su sabori, a majstori pevači uz pomoć stručnjaka, postali su i učitelji pevanja. Nedavno su imali i učenicu iz daleka.

„Ona je čula naše pevanje u Americi i prešla je ogroman put da bi doživela snagu, lepotu i svu tu divotu koju nosi naše pevanje. I oduševljena, delimično naučena je otišla u Ameriku“, priča Radojica Perišić, predsednik Društva za negovanje tradicionalnog pevanja izvika.

Pesme „iz vika“ dobile su i notne zapise, našle su se u knjizi, zabeležene u fonotekama i u duhu vremena, na sajtu na kom od zaborava čuvaju i stihove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво