Minijaturne knjige iz doma Ršumovića u Muzeju knjige i putovanja

Knjige Ljubivoja Ršumovića ušle su u lektiru. Ali knjige, koje je sakupljala tokom života njegova supruga Nataša Ršumović, našle su se u Muzeju knjige i putovanje. Godinu dana posle suprugine smrta čika Ršum odlučio da daruje Natašine knjige.

Šekspirova sabrana dela mogu stati i u minijaturno izdanje. Baš kao i Gorski vijenac, dela Karla Marksa ili Bore Stankovića. Ovo su samo neke od knjiga koje je sakupljala Nataša Ršumović. Deo kolekcije je posle njene smrti Muzeju knjiga i putovanja poklonio njen suprug, pesnik Ljubivoje Ršumović.

„Naravno ostaće neke njene druge stvari u porodici, neke njene druge ljubavi i interesovanja. Ove je nešto što je na neki način karakterisalo jednu njenu posebnu ljubav prema minijaturi. Ja u šali kažem da sam ja prva minijatura koju je zavolela, pre 55 godina“, kroz setan osmeh prepričava Ljubivoje Ršumović.

I baš otprilike pre pola veka je i počela da sakuplja minijaturne knjige. Ršum danas ne zna tačan broj koliko ih je imala, ali više od 500 njenih malih knjiga, pesnik je darovao Muzeju.

„Zapravo, ja otkad je znam volela je minijature. Sve što je sitno, sve što je malo, sve što je kako bih rekao, ušuškano. To se na kraju, s obzirom na to da je i sama studirala književnost zajedno sa mnom, pretvorilo u jednu strast prema knjigama, prema minijturnim knjigama“, seća se Ršum.

Baš ovakve knjižice u dom Ršumovića stizale su sa svih strana sveta.

„I u veliko meri sam se i ja 'primio' uz tu njenu pasiju. tako da sam ja kupovao bilo gde da sam išao, te egzotične, zanimljive knjige - te male naročito. Nju je i zabavljalo da tako velike ljude spakovane u tako male pakete u obliku knjiga, ona ima, pa ne u svom posedu, to je više bio ukras naše biblioteke“, objašnjava pesnik.

Biblioteku su krasili i mini-rečnici, kalendari, monografije. Dela domaćih pisaca - Jove Jovanovića Zmaja, Dobrice Erića, Desanke Maksimović.

I Ršumov legat u Muzeju knjige  

Na pitanje da li je imala neku njegovu minijaturnu knjigu, čika Ljuba odgovara potvrdno. 

„To su moje pesme. Ja sam za svaku godišnjicu braka njoj pisao po 10 novih pesama, onda sam ih sam koričio. Tako da ja to čuvam sada i nisam ih doneo u Muzej“, otkriva Ršumović.

Osim knjiga, postoje i još neke Natašine stvari koje Ršum rado čuva.

„Takođe, čuvam i neke sitnice druge, dakle ne knjige nego neke druge sitnice koje je ona sakupljala. Tako male bokalčiće, pa čak i igračke neke dečje. Mi nismo imali devojčice, pa nismo kupovali te neke kuhinje male, koje imaju kao neke igračke. Ali inače ima tako neke male stvari, te neke male vitrinice, a možda će se i to preseliti ovde“, pojašnjava Ljuba Ršumović.

Odluku da pokloni knjige, kaže Ršum, nije doneo lako. Tek kada je prošlo godinu dana od smrti supruge, njene knjige je doneo u ovaj Muzej i sam poređao.

„Ukupna naša kolekcija, one koje su već bile u muzeju i one koje Ršum donirao, ima više od 3.500 naslova. Mogu vam reći da je to jedna od takvih značajnijih kolekcija ne samo u Srbiji, već i u evropskim razmerama“, ističe osnivač Muzeja knjige i putovanja Viktor Lazić.

Čika Ršum je darovao i nekoliko svojih, ručno prepisanih knjiga. Muzeju knjiga i putovanja na Banjici će kaže ostaviti i svoj legat, i sve to za vitrinu s pogledom na Natašine minijature.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво