Da li je neobični asteroid u stvari vanzemaljska sonda?

Izgledom koji do sada nije viđen u našoj galaksiji, asteroid Oumuamua privukao je pažnju astronoma do te mere da pojedini sumnjaju da je u pitanju sonda neke vanzemaljske civilizacije.

Да ли је необични астероид у ствари ванземаљска сонда? Да ли је необични астероид у ствари ванземаљска сонда?

Stručnjaci su spremni – „lov za uljezom“ u našoj galaksiji može da počne!

Tim astronoma koje predvodi ruski milioner Jurij Milner u okviru svog, 100 miliona dolara vrednog projekta „Brejktru lisn" (Breakthrough Listen), pokrenutog u saradnji sa čuvenim fizičarom Stivenom Hokingom, istražiće asteroid tokom ove nedelje, pre nego što izađe iz dometa zemaljskih teleskopa.

To podrazumeva potragu za radio-signalima, jer misteriozni posetilac „može biti i vanzemaljski svemirski brod“.

Koristiće, kao i do sada, veliki radio-teleskop u Grin Benku, u Zapadnoj Virdžiniji.

Sve je počelo prošle nedelje kada je Milner primio mejl sa procenom jednog od vodećih naučnika u njegovoj misiji pronalaženja drugih oblika inteligentnog života u univerzumu.

„Što više proučavam ovaj objekat, sve mi čudnije izgleda i tera me da se pitam da nije veštački napravljena sonda u pitanju, poslata od strane druge civilizacije“, napisao je u svom elektronskom pismu profesor Avi Leb, inače šef Odseka za astronomiju na „Harvardu“.

Leb smatra da je ova specifično izdužena svemirska stena isuviše čudna za običan asteroid, a sa druge strane po obliku idealna za brod koji leti između zvezdanih sistema.

Istraživači koji rade mogućnostima transporta na velike daljine još ranije su sugerisali da je oblik cigarete ili igle najidealniji za međugalaktički svemirski brod, jer minimalizuje otpor i moguće oštećivanje od strane interstelarnih gasova i prašine.

Oumuamua je od nas sada udaljen dva puta više nego što je Zemlja udaljena od Sunca, ali to ne umanjuje mogućnosti ogromnog radio-teleskoma iz Zapadne Virdžinije da pokupi i najmanji signal.

 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво