Prinčevu vilu u Toponici nagriza zub vremena

Princ Đorđe Karađorđević proveo je izvesno vreme u Toponici kod Niša, ne svojom voljom. Pošto je proglašen duševno obolelim 1927. godine princ je smešten u vilu koja je danas u lošem stanju.

Princ Đorđe Karađorđević odrekao se prestola u korist svog mlađeg brata Aleksandra 1909. godine, posle incidenta u kome je Đorđe povredio svog poslužitelja, koji je potom ubzo i preminuo.

Nekoliko godina pošto je Aleksandar preuzeo presto 1925. godine, Đorđe je, najpre, neko vreme bio u zatvoru, a potom je 14 godina zbog, kako su tadašnji lekari ustanovili psihičkih problema, proveo u psihijatrijskoj bolnici u Toponici kod Niša.

Do devedesetih godina prošlog veka za boravak Đorđa Karađorđevića u samoj bolnici se niko nije interesovao.

Prinčeva vila, za koju se pouzdano ne zna da li je sagrađena zbog Đorđa, danas je u lošem stanju. To je možda i razlog zašto u njoj nisu snimane scene iz serije Senke nad Balkanom, u kojima Žarko Laušević igra Đorđa.

Princ Đorđe, zatočenik svoje preke naravi ili zavere moćnika, dve godine pošto je proglašen duševno obolelim, 1927. godine smešten je u vilu Toponica. Fotokopije dokumenata pronađenih u bolnici, pisama sa potpisom „Đorđe“, čuva Vladan Aranđelović, jedan od lekara koji su se prvi zainteresovali za najpoznatijeg pacijenta bolnice.

„Nalazi lekara koji su izvršili pregled, tu se nalazi i – mi to zovemo dekurzus - imali su obavezu da izveštavaju dvor da li se popravlja ili ne, u kom pravcu ide“, objašnjava Aranđelović koji je zamenik direktora Specijalne psihijatrijske bolnice „Gornja Toponica“.

Zvanično, zdravlje princa nije se popravilo narednih 14 godina. Posle drugog svetskog rata u vili je bila smeštena tadašnja tajna plicija poznatija kao OZNA.

Malo je toga ostalo u vili od autentičnog nameštaja iz vremena kada je u njoj boravio Đorđe Karađorđević, a jedna od tih retkih stvari je luster.

Mnogo toga je i odneto, priča zaljubljenik u istoriju rentgen tehničar Vladimir Spremo, koji je od malobrojnih prinčevih stvari napravio spomen-sobu. Poneka fotografija, pisaća mašina, Politika iz 38. godine i pokoja neproverena priča.

„Kralj Aleksandar stane ovde gore, Goli breg se zove, odatle se izvanredno vidi bolnica, oni ga izvedu i vojnim durbinom promatra bolnicu. I onda on to nekako sazna, sigurno su mu rekli ovi koji su bili tu, pa počne da ga psuje“, priča Spremo.

„U arhivi se nalaze pisma koja je on pisao svom bratu, svom doktoru jer je teško podnosio izolaciju. Teško je podnosio i to što mu niko ne dolazi u posetu - imao je sve, ali je bio sam!“, istakao je Aranđelović.

Iako se zna da je ovde boravio jedan Karađorđević, vilu tim povodom retko ko posećuje, a bolnica povremeno u njoj priređuje skupove.

„Objekat koristimo, ali sigurno ne onoliko koliko bismo ga mogli koristiti, pre svega zato što je zgrada u lošem stanju. Pokrenuli smo proceduru da ona bude stavljena pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture“, istakao je Milan Stanojković direktor Specijalne psihijatrijske bolnice „Gornja Toponica“.

„Zar je trebalo da ceo jedan narod, narod čiji sam i ja sin, izgubi slobodu, da bih je ja stekao?“, zapisao je Đorđe 1941. godine po dolasku Nemaca. Životom običnog građanina živeo u Beogradu sve do 1972. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара