Život „Iza rešetaka“ kroz objektiv

Kako izgledaju crkva, pozorište, frizerski salon i teretana u zatvoru? To je tek delić života „Iza rešetaka“ koji je na istoimenoj izložbi pokušao da dočara fotograf Igor Čoko.

„Serijal‚ 'Iza rešetaka' krenuo je sa svojom realizacijom krajem 2014.godine. Počeo sam da ulazim u suštinu njihovih života kroz fotografiju pokušavajući da na taj način zabeležim autentičan zatvorski život", navodi Igor Čoko, fotograf i antropolog.

Igor nije samo fotograf, već je i antropolog. Zajedno sa kolegama u zatvoru sprovodi terapiju umetnošću.

„Svrha ovog projekta jeste da se osuđenicima koji su tu na izdržavanju kazne priđe ljudski, da se otvori ono ljudsko u njima. Imao sam priliku da radeći na ovoj priči, ali i na drugim pričama, sretnem jako zanimljive ljude i neverovatne kreativne potencijale", objašnjava Čoko.

U Okružnom zatvoru u Beogradu zabeležio je više stotina dokumentarnih fotografija. Na izložbi je prikazano 28 najautentičnijih. Igor kaže da je zabeležio neverbalne komunikacije, kulturološke identitete i verske identitete.

„To je sve negde kroz poruke njihove koje se, da li onako transparentno ili diskretno pojavljuju na fotografijama. To su fotografije koje moraju da se čitaju", navodi Čoko.

Svaki beg od zatvorske rutine za zatvorenike je dobrodošao. Mnogi od njih poželeli su i sami da fotografišu.

Izložba „Iza rešetaka" već je osvojila pet međunarodnih nagrada, a posle Pariza, Pule i Napulja svoj put završava u Beogradu.

Publika će izložbu moći da pogleda do 3. decembra u UK Parobrod.

broj komentara 0 pošalji komentar