Krstove poslastice opčinjavaju i izgledom i ukusom

Dobar kolač privuče najpre izgledom, a opčini ukusom. Poslastičari moraju biti časovničarski precizni i kada mere sastojke i kada prave kolače. Predstavljamo vam majstora za kolače, specijalistu za čokoladu. Svoje tajne poverio je ekipi RTS-a.

Miris belgijske čokolade i svežih namirnica. Kada uđete u poslastičarnicu Krsta Radovića sva čula vam se probude.

„Uvek je dobar prvi utisak svih mušterija, prvo što osete je taj miris. Mi sve pravimo ovde, sve pravimo od sirovina i uvek je lep miris. Uvek su sveži kolači i uvek je nešto drugačije“, kaže poslastičar Krsto.

Krsto Radović se 15 godina bavi ovim poslom. Počeo je u Arizoni u Americi, nastavio u londonskim institucijama sa pet zvezdica. Od malena je sanjao da ima poslastičarnicu. Taj san je ostvario u Beogradu.

„Trideset godina se naši roditelji bave pekarskim biznisom i mi smo, sestra i ja, odrasli u pekari. Uvek smo se jurili po radionici, kao mali smo krenuli da radimo i odatle je ta ljubav i nastala“, objašnjava Krsto.

Osnovne i master studije Umetnosti u kulinarstvu završio je u Londonu. Specijalizovao se na predmetu Čokolada, slatka peciva, kolači i torte. Kaže da je pravljenje kolača složen proces.

„Svaki kolač ima svoj vek nastajanja. Prvo se rodi ideja, pratimo godišnja doba, izaberemo namirnice koje hoćemo da provučemo kroz kolače, kroz taj sezonski meni i onda kreće vizuelizacija, crtanje, razmišljanje i kombinacija ukusa“, ističe Krsto.

Proces pravljenja kolača može da traje i do tri meseca.

„Već sad znam šta ću da spremam za Novu godinu i već lagano razmišljam šta će biti na proleće. Kolači ne smeju da se ponavljaju, moraju uvek da budu različiti i svaki je moje umetničko delo“, dodaje Krsto.

Svake godine pravi i do 80 različitih kolača.

„Sada radimo dosta na mešavini čokolade i čajeva, čokolade i vina, čokolade i alkohola, razne kombinacije voća i začina, tako da imamo nepresušan izvor inspiracije", otkriva ovaj majstor za poslastice.

Kao i za sve u životu i ovde je bitna praksa da bi kolač bio dobar.

„Bio sam mladi majstor i dešavalo se to da kolač ne uspe, ali eto to su te greške koje su se dešavale u početku karijere. Sada sam već iskusan i pokušavam da ne pravim te greške“, priznaje Krsto.

Pažljivo birajte koje ćete Krstove kolače odabrati. Mešavina ukusa i iznenađenja koja vas čekaju u njima, neće vas ostaviti ravnodušnim.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 10. nov 2020, 14:40) - anonymous cvorak [neregistrovani]

Perfektno

Nikad nije kasno saznati za takve umernike u spremanju kolača.Bravo za Beograd.,najbolji smo

(petak, 27. okt 2017, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

Re: Boom

Aman ljudi, naučite već jednom da se aktivnije služite internetom.
Dakle, njihov sajt je http://mandarinacakeshop.rs/
A adresa Gračanička 16, preko puta Ninićeve kuće, a na po puta između Stare kuće na Varoš kapiji i Naučne knjige.
I sad, je l ima nagradaaaaa...;D

(petak, 27. okt 2017, 14:21) - Branka [neregistrovani]

Umeće

Divno. Svaka čast.

(petak, 27. okt 2017, 13:39) - anonymous [neregistrovani]

re: Boom

Beogradska poslastičarnica "Mandarina"

(petak, 27. okt 2017, 12:12) - Boom [neregistrovani]

Boom

Može li se znati gde se nalazi radnja ovog gospodina?