Vesela, Nišlijka u Nasi

Nišlijka Vesela Tanasković provela je pet meseci u Nasinom istraživačkom centru u Kaliforniji, gde je predstavila svoju doktorsku disertaciju pod nazivom „Pošumljavanje Sahare“. Za otkrića u disertaciji koju je radila na Tehničkom fakultetu u Beču, zainteresovao se i grad Dubai.

Doktorska disertacija Nišlijke Vesele Tanasković o pošumljavanju Sahare, nudi rešenje za najveći problem čovečanstva – štetnu emisiju gasova i ugljen-dioksida. Uz pomoć veštačke inteligencije, njen rad simuliran je na Nasinim superbrzim kompjuterima.

„Imali smo tu privilegiju da budemo u spavaonama u kojima su spavali prvi astronauti koji su išli na Mesec. Ja samo kad sam čula gde ćemo da spavamo i kad sam ušla u moju sobu, sva sam se naježila. Svaki dan kada sam ulazila pitala sam se da li je baš Nil Armstrong spavao baš ovde u mom krevetu“, priča Vesela Tanasković, istraživač iz Niša.

Pošumljavanje samo jednog dela Sahare moglo bi godišnje da apsorbuje milijardu i dvesta miliona tona ugljen-dioksida. Planirala je da za to koristi mulj i zemlju iz pustinjskih jezera i autohtono tropsko drveće.

„Sada treba 10 do 15 godina da se napravi kvalitetno poljoprivredno zemljište. Našim principom iz mog doktorata za to treba jedan do dva dana“, objasnila je Vesela.

Po povratku iz Nase, nišku naučnicu angažovao je Grad Dubai, kako bi ideju realizovala i u njihovim pustinjama.

Kaže da je dok je bila dete, uz crtane filmove, maštala o tome da kao naučnik spasava planetu: „U Americi kažu teži ka Mesecu, pa ako promašiš završićeš među zvezdama“.

Prema zvaničnim podacima nivo ugljen-dioksida u atmosferi je najveći u poslednjih 800.000 godina. Pošumljavanje pustinja, koje zauzimaju oko trećinu kontinentalnog dela Zemlje, po mišljenju naučnika, najbolje je rešenje za goruće klimatske probleme.

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 02. dec 2017, 20:25) - Mladen J. [neregistrovani]

Nobelova nagrada

... za besmisleni jezicki puritanizam u nedostatku zivotnih sadrzaja.

(petak, 03. nov 2017, 14:49) - anonymous [neregistrovani]

Super ideja!

Imam i ja jednu još bolju! Hajde da požurimo sa sečom prašuma Amazonije kako bi bilo još više mesta za pošumljavanje!

(petak, 03. nov 2017, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

Niska Banja

Topla voda .....

(petak, 03. nov 2017, 12:19) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Vesela

Zelim uspeh nasoj hrabroj Srpkinji u ostvarenju ovog inovativnog poduhvata. I Srbiji je takodje preko potrebno posumljavanje jer se sume nemilice kradu i seku, a to ne prati trend posumljavanja. Na kraju trpe klima, voda i najvise - covek.

(petak, 03. nov 2017, 10:37) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Posumljavanje

pustinja bi stvorilo nove klimtske probleme jer bi promenilo temperaturu vazduha a time i smerove vetrova i kolicinu padavina pa bi (mozda) stvorilo nove pustinje, recimo, u okolini Nisa.

(petak, 03. nov 2017, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

Nasa Vesela.

E sada vi cuveni kriticari americkog sletanja na mesec ,prodajte vase skepticke i famozne ideje o (ne)sletanju, ovoj divnoj osbi.

(petak, 03. nov 2017, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

Hrvatskosrpski

Svaka čast za rad ali se kod nas, za sobu za spavanje, kaže -spavaonica

(petak, 03. nov 2017, 06:28) - Igorr [neregistrovani]

Hej

Moja zena isto radi doktorat, zapisite i to u vestima. Zar je to za vest?

(petak, 03. nov 2017, 02:59) - anonymous [neregistrovani]

Samo cu se nasmejati....

zdrava i ziva ti bila ,bezi odatle ,vec sa prvim javljanjem. ,ispadas smesna ...vreme kako odmice bices i naivna .