Novi Sad, napravljen mozaik od čepova za Ginisa?

Mozaik za Ginisa, sastavljen od plastičnih čepova, veličine 621 metar kvadratni, postavljen je danas na Trgu slobode u Novom Sadu. U akciji su, osim novosadskih, učestvovali volonteri iz cele Srbije, a cilj poduhvata za Ginisa je širenje svesti o zaštiti životne sredine i razbijanje predrasuda o deci sa smetnjama u razvoju.

Нови Сад, направљен мозаик од чепова за Гиниса? Нови Сад, направљен мозаик од чепова за Гиниса?

Oko 300 volontera iz Novog Sada i drugih gradova Srbije pravilo je mozaik sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine, s ciljem da u svet pošalju sliku sa porukom o važnosti zaštite životne sredine, u okviru akcije „Čepom u svet“.

Površina mozaika je 621 metar kvadratni, a snimak manifestacije u Novom Sadu biće prosleđen Ginisovoj komisiji.

U razvrstavanju čepova prethodnih nedelja, uoči pokušaja da se obori Ginisov rekord, osim volontera udruženja „Čepom do osmeha“, učestvovali su i đaci novosadskih osnovnih škola „Žarko Zrenjanin“ i „Dušan Radović“, njihovi vršnjaci iz škole u Futogu, kao i novosadski planinari i građani. 

Predsednica udruženja Vanja Petković istakla je da je cilj pravljenja mozaika da se probudi ekološka svest u Srbiji.

„Krajnje vreme je da mislimo na našu planetu, da probudimo svest o reciklaži, o sortiranju otpada, a kako smo krenuli od čepa, žalimo da nastavimo sa drugim materijalima koji su pogodni za reciklažu“, rekla je Vanja Petković.

Prema njenim rečima, to udruženje je u prethodnih 10 godina sakupilo više od 100 tona čepova i pomoglo da 80 dece dobiju pomagala, od invalidskih kolica do računara za slepe, a do kraja godine će još četvoro mališana iz Srbije dobiti pomagala.

Cilj akcije je recikliranje čepova radi prikupljanja sredstava za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se olakšala svakodnevica. Sakupljene količine čepova od plastike se odvoze u reciklažni centar, a prikupljena sredstva se koriste u humanitarne svrhe.

Akciji su se danas pridružili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije Zoran Đorđević.

„Bez obzira na to da li će biti oboren Ginisov rekord ili ne, a svi navijamo za to da bude, Novi Sad šalje jasnu sliku u svet da ovde stanuju osmeh solidarnosti i humanosti koji nikada ne sme da ode sa lica našeg grada“, rekao je Vučević.

Ministar Đorđević zahvalio je učesnicima na tome što grade bolju i humaniju Srbiju.

„Ovu jedinstvenu ideju humanosti ćemo svi mi slediti i postarati se da svojim radom doprinesemo očuvanju životne sredine naše zemlje, prvenstveno kroz jačanje ekološke svesti“, objasnio je Đorđević.

Akciju su podržali Fondacija „Novi Sad 2021“ i Omladinska prestonica Evrope „Opens“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво