Lažni princ Stefan Černetić

U Italiji je podneta tužba za lažno predstavljanje protiv Stefana Černetića, koji se godinama predstavlja kao princ od Crne Gore i Makedonije, naslednik dinastije Crnojevića.

Kako navode podgoričke Vijesti, istraga protiv Černetića je pokrenuta još prošlog leta, a inicijativa je krenula sa najvišeg nivoa – od Ministarstva spoljnih poslova Italije, koje je dostavilo fotografiju Černetića svim jedinicama policije na nacionalnoj teritoriji, uz obrazloženje da se radi o osobi koja nije diplomatski predstavnik crnogorske ambasade u Italiji i da ne uživa pravo na privilegije u Italiji na osnovu Bečke konvencije iz 1961. godine.

Istraga je počela krajem avgusta prošle godine, nakon Černetićeve „zvanične“ posete Brindiziju i okolini.

Tom prilikom, kako prenose italijanski mediji, Černetić se sreo sa više predstavnika lokalne uprave, a na sastanke je dolazio „mercedesom“ na kojem su se vijorile zastavice Crne Gore i stajale lažne diplomatske oznake.

Dopis crnogorske ambasade

Vijesti su imale na uvid dopis koji je ambasada Crne Gore poslala Ministarstvu spoljnih poslova Italije 21. oktobra 2016. godine, u kojem se precizira da se Černetić lažno predstavlja kao crnogorski princ.

Potpisnik dokumenta, tadašnji ambasador Crne Gore u Italiji Anton Sbutega, poziva se između ostalog na zakon o Petrovićima.

„Stefan Černetić, osim što prisvaja lažne titule, nije rođen u Crnoj Gori, nema boravište u Crnoj Gori niti crnogorski pasoš i nije diplomatski predstavnik Crne Gore“, piše u dopisu koji je potpisao Sbutega.

Navodi se niz „zvaničnih poseta“ koje je Černetić organizovao širom Italije, a tokom kojih se sretao sa zvaničnicima lokalnih uprava, religioznih institucija, kao i sa preduzetnicima kojima je obećavao prilike za ekonomsku saradnju u Crnoj Gori i drugim državama Balkana.

Precizira se da je Černetić prilikom tih poseta koristio automobil sa lažnim diplomatskim oznakama i da je neosnovano koristio privilegije na koje imaju pravo diplomatski predstavnici, među kojima danonoćnu pratnju karabinjera u uniformi.

U člancima italijanskih medija navodi se  da se Černetić između ostalog „zvanično“ susreo sa gradonačelnicima Peruđe i Montefalka u Umbriji i Monopolija u Pulji.

„Prilikom gore navedenih susreta, Černetić govori i deluje kao osoba koja je prisutna i od uticaja u crnogorskim institucijama, što apsolutno nije istinito“, piše u dopisu crnogorske ambasade, u kojem se pominje i video-snimak na Jutjubu u kojem obećava italijanskom biskupu da će „rešiti problem ikone bogorodice Filermose“, koja se čuva u Narodnom muzeju na Cetinju.

Na listi zloupotreba navodi se i aktivnost izdavanja takozvanih diplomatskih pasoša sa crnogorskim grbom, koje Černetić prodaje tvrdeći da se štampaju u Austriji i da su validni za putovanja u inostranstvo, priznati od strane Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Pasoši na korici nose natpis: "Royal Imperial House of Montenegro and Macedonia".

„Zahtevamo (od strane Ministarstva spoljnih poslova Italije) da sprovede adekvatne aktivnosti sa ciljem sprečavanja daljih akcija samoproklamovanog 'princa od Crne Gore' Stefana Černetića, koji obmanjuje italijanske vlasti i institucije, kao i neinformisane privatne subjekte, te zloupotrebljava diplomatske oznake i privilegije, ozbiljno narušavajući ugled Crne Gore'. Crnogorska ambasada je na raspolaganju da pruži dodatne informacije na ovu temu“, zaključuje se u pismu.

Račun Makedoncima

Prema navodima iz italijanskih medija, direktan povod za tužbu protiv Černetića bio je račun koji je jedna luksuzna vila u Pulji dostavila ambasadi Makedonije.

Uz Černetića je optužena i osoba italijanskog državljanstva koja ga je pratila na proputovanju predstavljajući se kao ambasador Makedonije u Italiji. Reč je o osobi koja je ranije optuživana za lažno predstavljanje u prevaru. Dvojica su u luksuznoj vili boravila gratis od 25. do 31. jula 2016.

Tužbu inicirali karabinjeri iz Brindizija

Tužbu su inicirali karabinjeri iz Brindizija neposredno nakon Černetićeve posete toj opštini, a kasnije su u istragu uključene i jedinice iz Torina, Avelina i Bergama, koji su konfiskovali niz pečata, lažnih diplomatskih pasoša, nalepnice diplomatskih predstavnika te diplome sa crnogorskim grbom i natpisom "Royal Imperial House of Montenegro and Macedonia".

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 17. jun 2017, 05:32) - anonymousiz hrvatske [neregistrovani]

Genijalac-

Genijalac je zeznija svu trulu europsku vlastelu, nevjerojatan tip

(petak, 16. jun 2017, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

Steta za Pamelu nije vise grofica

Auuuuuu jado koja sramota da nam vredjaju princa uf uf uf ! Sutra ja pravim sebi jedan diplomatski pasos pa makar bio princ na 20 godina jel duze nezelim vidi onog najstarijeg princa na svetu iz Engleske princ Carls no nije princ vec deda princ a Majka njegova nezeli da mu ustupi krunu da bog sacuva sve princeve na svetu da nam ne postanu deda princevi ko nas jadni Carls.
Ps:Iskreno receno meni ga je zao ali ne i ovoga prevaranta.

(petak, 16. jun 2017, 08:22) - anonymous [neregistrovani]

Tintoretto

Conte Mario Marko Del Tintoretto Cavaliere Di Santo... :)

(petak, 16. jun 2017, 07:57) - anonymous [neregistrovani]

Ha ha

Mario Marko del Tintoreto

(petak, 16. jun 2017, 07:27) - anonymous [neregistrovani]

Princ

Mario Marko del Tintoreto iz Crnu Travu

(petak, 16. jun 2017, 01:20) - Ljubica [neregistrovani]

Rts

Makedonija je imala cara samoila a kada to je bila sa crna gorom ovaj sarlatan dali znao uopste gde je rogjen.treba ga sankcionisati

(četvrtak, 15. jun 2017, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

Zanimljivo se dosetio

Zanimljivo se dosetio da spoji CG i Makedoniju.
A drugi neka dokazu da ne vodi poreklo od Crnojevica.

(četvrtak, 15. jun 2017, 19:52) - anonymous [neregistrovani]

pravi

pravi crnogorac a ne ko ovi NATOvci danas

div id="adoceanrsvdcfhklggd">