Zbog „Britanije“ slovačkim medijima preti kazna do 6.600 evra!

Slovačkim medijima koji izveštavaju o procesu Bregzita preti kazna do 6.600 evra zbog korišćenja nezvaničnog, ali opštepoznatog naziva za tu zemlju – „Britanija“, umesto njenog zvaničnog imena Ujedinjeno Kraljevstvo.

Slovačke medije opomenula je državna agencija zadužena za sprovođenje jednoobrazne upotrebe zvaničnih imena zemalja u publikacijama, na osnovu zakona usvojenog 1995. kada je Slovačka bila mlada nezavisna država, prenosi Rojters.

Istovremeno, britanska ambasada u Slovačkoj saopštila je da nema ništa protiv upotrebe pojma „Britanija“ u slovačkim medijima.

U pismu poslatom svim slovačkim medija prošle nedelje, Uprava za geodeziju, kartografiju i katastar sa sedištem u Bratislavi upozorila je medije da „stalno krše zakon“ korišćenjem naziva „Britanija“ ili „Velika Britanija“ kada izveštavaju o planiranom izlasku te zemlje iz EU, umesto da upotrebljavaju naziv Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske.

„Naš glavni cilj je da podignemo svest, nikada nikoga u prošlosti nismo novčano kaznili, ali smo sada spremni da primenimo zakon“, rekla je direktorka Uprave Marija Fridrihova.

Uprava je saopštila da je upozorenje medijima uputila nakon što su joj čitaoci dostavili desetine primedaba u vezi sa upotrebom naziva „Britanija“.

Ta agencija, takođe, planira da održi seminar o ispravnoj terminologiji za medije pre nego što počne da naplaćuje novčane kazne.

Većina slovačkih medija, međutim, nije napravila nikakve izmene u svom izveštavanju nekoliko dana nakon što su primili pismo od Uprave.

„Mislim da je to pismo apsurdno i neću naše urednike uputiti na korišćenje drugačijih pojmova“, rekla je Beata Balogova, glavna i odgovorna urednica dnevnika SME.

Na listi zvaničnih naziva zemalja na sajtu slovačke agencije stoji da je skraćeni naziv „Ujedinjeno Kraljevstvo“ dozvoljen, kao i skraćena imena drugih država kao što su Nemačka i Makedonija.

Sa svoje strane, Britanska ambasada u Slovačkoj saopštila je da nema ništa protiv upotrebe pojma „Britanija“ u slovačkim medijima.

„Zvanični logo ambasade glasi 'Britanska ambasada u Bratislavi", ali mi ćemo se povinovati slovačkom zakonu ako treba“, rekla je portparolka Britanske ambasade.

Zvanični naziv Slovačke je, inače, Slovačka Republika, dok je naziv Slovačka dozvoljen u izveštavanju, napominje britanska agencija.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара