Ekskluzivno za RTS: Belko i Šumba doselili se na Palić

Zoološki vrt na Paliću dobio je nove stanovnike, par belih lavova. Zahvaljujući saradnji sa beogradskim zoološkim vrtom, iz našeg glavnog grada je stigao lav Belko, dok je iz parka „Kruger“ u Južnoj Africi dopremljena lavica Šumba, teška 220 kilograma.

Ova vrsta je pred istrebljenjem jer se procenjuje da ih u Africi na slobodi ima tek nekoliko stotina.

Srećom, oni se u zoološkim vrtovima razmnožavaju više puta godišnje, pa tako opstaju i van staništa.

Beli lavovi na Paliću sada se nalaze u obaveznom karantinu, a za njih je izgrađen potpuno nov prostor za boravak.

Posetioci palićkog zoološkog vrta premijerno će moći da vide bele lavove za uskršnje praznike.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 02. okt 2018, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

Sumba, lavica iz Beograda

Sumba je lavica koja je dopremljena iz Juznoafricke republike zajedno sa Masom i Vambom u Beo zoo vrt, gde je boravila vise godina, a onda je poklonjena Palickom zoo vrtu, zajedno sa mladim lavom Belkom, sa kojim verovatno nije u rodu (ako je njegova majka druga bela lavica Masa, koja je i dalje u Beogradu).

(utorak, 28. mar 2017, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

Zoo vrtovi...

Ovo je divna vest,pogotovo sto ce u Srbiji biti vise mogucnosti zbog nove lavice,svi beli lavovi su kod nas u srotstvu...pozdravljam ovu saradnju i nadam se produbljivanju iste...Palic ima zenku persiskog leoparda a Beograd muzjaka...eto nam mogucnosti za mladunce koji bi u buducnosti mogli da budu zamenjeni za neke nove vrste i u jednom i u drugom zoo vrtu....samo napred..."sloga kucu gradi. ..."

(utorak, 28. mar 2017, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

lepo

Bice lepo kad se sastanu srbin i juznoafrikanka.Za razliku od pravih afrikanki ova je bela, ali se nadam da nece to smetati nasem srbinu da poveca potomstvo