Biciklom od Novog Sada do Himalaja

Novosađanin Dragan Furtula planira da se iduće godine upusti u nešto što niko iz regiona do sada nije uradio - da „natovari” svoj bicikl i krene put Himalaja, odnosno, da sam pređe 10.000 kilometara na dva točka.

Dragan Furtula (42), profesor saobraćajne škole "Pinki" u Novom Sadu, preći će biciklom put od Novog Sada do Himalaja, dugačak više od 10.000 kilometara, što do sada nikome iz regiona nije pošlo za rukom.

Na put će, potpuno sam, krenuti februara 2010. godine, a u "bisagama" na biciklu nosiće 50 kilograma težak teret: rezervne delove za bicikl, šator, vreću za spavanje, garderobu, hranu, vodu.

Furtula je agenciji Beta rekao da je počeo sa pripremama i naveo da one obuhvataju svakodnevnu vožnju biciklom u dužini od 50 do 100 kilometara, zatim trčanje, plivanje i vežbanje u teretani.

U slučaju kvara na svom planinskom "mauntin bajku" sve popravke će obavljati sam, rekao je Furtula.

Projekat je nazvao "Put kojim se retko ide", a do cilja će proći kroz Bugarsku, Tursku, Iran, Pakistan, Indiju, Nepal i Tibet.

Putovanje će trajati oko tri meseca, a vratiće se avionom iz glavnog grada Nepala, Katmandua.

"Ne plašim se, iako ću prolaziti kroz neke veoma opasne krajeve. Na putu mi kao prepreka stoje i tri pustinje, veliki planinski prevoji, loši putevi", naveo je Furtula i dodao da nema ništa protiv ukoliko neko želi da mu se pridruži.

Obavestio je ambasadore Srbije u glavnim gradovima pomenutih država o putovanju. Naš ambasador u Turskoj je obećao da će ga primiti i u Ankari i u Istanbulu.

Ajnštajn ga motivisao

Furtula se već šest godina bavi "ciklo turningom", odnosno putovanjem biciklom. Do sada je putovao kroz celu bivšu Jugoslaviju, pa je letos na biciklu obišao Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, ukupno 2.000 kilometara za 15 dana.

"Privukla me Ajnštajnova izreka koja kaže da je život kao biciklizam i ako se želi ostati u ravnoteži, potrebno je da se čovek kreće. Pa tako i ja, tim kretanjem želim da uspostavim ravnotežu između tela i duha, gde u samom putovanju nalazim inspiraciju za život", objasnio je Furtula.

Dodao je da mu je motiv i to što je bicikl prevozno sredstvo koje ne zagađuje okolinu, koje je najekonomičnije i izuzetno je koristan za zdravlje.

"Preporučio bih svima koji žele da unaprede svoje zdravlje i doprinesu smanjenju zagađenja okoline, da više koriste bicikl nego automobil. I da se oslobode svakodnevnog stresa od ubrzanog života kojim živimo", rekao je Furtula.

Nakon povratka s putovanja, planira da napravi putopis i da izda knjigu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи