Hleb peče u vulkanu?!

Zahvaljujući obližnjim vulkanima, islandski gradić Lejgarvatn živi od banjskog turizma baziranog na geotermalnoj energiji. Međutim, jedan mladi Islanđanin vreo pesak koristi za – pripremanje hrane!

„Dobrodošli u moju pekaru! Ovo je moja pećnica!“, kaže Viktor Sveinson, Islanđanin sa bradom karakterističnom za stanovnike te evropske države, misleći na poljanu koja se puši. Junak kratkog filma Volcano Bread (Vulkanski hleb), koračajući po krupnom, crnom pesku, otkriva da su mu za spremanje hleba neophodni lopata i šerpa, piše portal o hrani Extra Crispy.

Ukusni hleb od raži se peče ispod površine zemlje, na temperaturi od oko 100 stepeni Celzijusove skale. Pečenje traje najmanje 24 sata.

Dok seče ovaj neobični hleb, Viktor nabraja sastojke od kojih se pravi: četiri šolje ražanog brašna, dve šolje pšeničnog, dve šolje šećera, četiri kašičice praška za pecivo, litar mleka i prstohvat soli.

Sveinson, koji radi u spa centru "Laugarvatn Fontana", uz tamne kriške preporučuje puter.

Oni koji su probali hleb pečen u vulkanu kažu da ima blagi miris slanine, da je sladak i da zbog toga više liči na kolač nego na hleb.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 08. nov 2016, 14:16) - ZARE [neregistrovani]

Re: Šećer

Bravo Nikola ! Kako si bistar....i sladak kao šećer !

(utorak, 08. nov 2016, 10:27) - Nikola [neregistrovani]

secer

Naravno da je sladak kad su dodate dve solje secera! Nema to nikakve veze sa vulkanom.

(utorak, 08. nov 2016, 10:12) - ZARE [neregistrovani]

Ušteda

Velika ušteda struje ! Na 100 stepeni može sebi da peče, kuva , greje vodu za kupanje i td....
A mogao bi i grejanje da sprovede sebi u kuću....
Fantastično

div id="adoceanrsvdcfhklggd">