Prvo noćenje u Drakulinom zamku za Noć veštica

Dvoje hrabrih turista pobedilo je na međunarodnom takmičenju i prvi put će provesti noć, 31. oktobra za Noć veštica, u čuvenom dvorcu u Transivalniji gde je navodno boravio Drakula, najpoznatiji vampir na svetu.

Dobitnici će stići u dvorac kočijama u večernjim satima u ponedeljak uveče a ispred utvrđenja će ih čekati stručnjak za vampire Dejkri Stoker, potomak irskog pisca Brema Stokera koji je ovekovečio lik Drakule 1897. godine.

Turistima, čija imena nisu saopštena, biće priređena večera uz sveće kao u Stokerovoj knjizi, a postoji mogućnost da dobitnici spavaju u mrtvačkim sanducima, jer se Drakula trudi da se predstavi kao dobar domaćin, naveli su organizatori takmičenja i dodali da će sve vreme posetioci biti „u finoj neizvesnosti“.

Takmičenje je organizovao internet servis za iznajmljivanje stanova i soba Er-bi-end-bi (Airbnb).

Zamak Bran, u okolini Brašova, srednjovekovno je utvrđenje i spomenik kulture nacionalnog ranga u Rumuniji. Nalazi se na granici između rumunskih pokrajina Transilvanije i Vlaške i poznato je i kao „Drakulin zamak“, uprkos činjenici da gotovo nema dodirne tačke sa rumunskim nacionalnim herojem Vladom Cepešom.

U zamku se nalazi i postavka vezana za istorijsku ličnost Vlada Cepeša, kao i za Stokerovog grofa Drakulu. Mada je postavka o Cepešu opravdana izuzetnim istorijskim značajem ove ličnosti za prostore Vlaške i Transilvanije, postavka vezana za Stokerovog fiktivnog vampira služi kao marketinški mamac za turiste.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се