Dmitar iz Maskova, jedan od poslednjih majstora za kamene krovove

Kameni krovovi karakteristični su za sela zapadne Srbije, posebno ivanjički kraj. Kao najjeftiniji postavljani su najčešće između dva svetska rata dok ih nisu zamenili crepovi, a danas se majstori za njihovo postavljanje gotovo na prste mogu izbrojati. Jedan od poslednjih je majstor Dmitar Dimitrijević iz ivanjičkog sela Maskova, koji radi i u 77. godini.

I u 77. Dmitar kao da se igra, slažući kamene ploče kojih oko tri tone treba za jedan krov, a prepokrio je, kaže, šezdesetak kuća. Kad sklopi posao gazdu prvo pita odakle duva vetar.

„Gazda kaže udara mi vetar sa te strane mnogo, ja se onda prema tome upravljam kako da počnem te redove da ih vodim kockama... Izdržljiv je, toliko otporan je za sve i za sneg i za kišu, vetar ne može da ga skine, jer se ukiva“, objašnjava Dmitar Dimitrijević iz sela Maskova, kod Ivanjice.

Posla nema mnogo, ali zainteresovanih da ga nauče, kaže još ima. Srećan je što tajne posla ima kome da prenese.

„Kamen ide ukoso da se ne stavlja paralelno u odnosu na krov i da prelazi, da ima preklop jedan preko drugog da ne bi voda podilazila ispod sledećeg kamena, znači da se pokrivaju ekseri sa kojim se učvršćuje kamen, to je sva suština ovog posla“, kaže Marko Pejatović iz Prijepolja.

Sa pomoćnicima kakve je dobio u nezaposlenim auto-mehaničarima iz Prijepolja, Marku i Milošu, Dmitar kaže da će kuću zlatiborskog domaćina pokriti za sedam dana, ali od krovova sa starih, napuštenih kuća, jer se ne vadi više kamen iz čuvenog ivanjičkog majdana.

„Selo Maće u ivanjičkoj opštini i onda se čitav taj pokrivač naziva Maće i onda kažu imam kuću pokrivenu maćom“, dodaje Bosa Rosić, etnolog.

„Nije cena uopšte u pitanju, nego kvalitet i dugotrajnost krova, to je kamen koji sam ja video takve kuće da su urađene tako, koji traje možda i 200 i više godina... To izgleda baš onako lepo i dugotrajno“, smatra Božidar Udovičić sa Zlatibora.

Za šest decenija koliko pokriva kuće kamenim pločama ili maćom, Dmitar kaže, reklamacija nije bilo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи