Superbaka rasteruje gradonosne oblake

Nije neobično što danas, među strelcima, u protivgradnoj zaštiti ima žena. Ali jedna među njima jeste neobična - strelkinja je na Ponikvama, iznad Užica, ima 76 godina, a na oblake puca duže od tri decenije. I dok neki, zbog nerednovnih primanja odustaju od ovog posla, ona se ne predaje.

Užička Ani nema četiri pištolja, ali ima čitavu raketnu stanicu. Život je posvetila borbi protiv gradonosnih oblaka, osmatranju neba i čuvanju narodne imovine. Zato se Stanka od radio-stanice ne odvaja.

„Ovo je najpreče, ovo je najveća briga. Kad mi uzmu radio-stanicu u septembru, razduže te, nema... Saživeo si se ti sa tom stanicom i gotovo“, kaže Stanka Ristić, strelkinja protivgradne stanice na Ponikvama.

Za bolest nema vremena, život je, kaže, nikada nije mazio. Najsrećnija je kada ima dovoljno raketa.

„Bitno je da ovaj narod odbraniš od grada. Nisu bitne pare, nisu bitne - bitan je onaj posao kad radiš da ga ceniš. Ja sam znala da oni plaćaju 4.000 dinara, pa šta ću“, govori Stanka.

Uprkos godinama, a 80. se bliži, još je hitra i pouzdana. O svom poslu govori sa mnogo elana.

„Namestiš brzinu, brzo uključiš i paalii“, objašnjava baka kako se puca na oblake.

U životu između neba, tmurnih oblaka i plodnih njiva i voćnjaka, Stanka je pronašla svoje zadovoljstvo. Srećna je kad kažu da je spasla njive i kad se sa Ponikava čuju njene rakete.

„Kad bih živela još 10 godina ne bih napuštala - ne bih, i da, što vikali, pokoljence da dođem ovde ako budem bila sposobna da ubacim rakete i da radim“, govori kroz osmeh ova 76-godišnjakinja.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 22. jun 2016, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Protivgradne rakete?

Protiv globalnih vremenskih promena? Poštenije bi bilo da se narodu iskreno kaže šta može da očekuje u budućnost od vremenskih prilika. Žalosno je da se neodgovorno podgreva nada da je nešto moglo da se učini nekakvim "raketama". Iskrenost i odgovornost pre svega. Narod je dovoljno pametan da shvati kako stvari stoje. Nije potrebno potcenjivati intelekt sopstvenog naroda bez obzira na to koliko su činjenice neprijatne.

(sreda, 22. jun 2016, 11:49) - Baba sigurno zna,a vi?! [neregistrovani]

Test:

Da li uopste znate kako deluju protivgradne rakete!?

(sreda, 22. jun 2016, 09:24) - andrej [neregistrovani]

Protiv gradna razbibriga

Svako nadje sebi neku zanimaciju .

(sreda, 22. jun 2016, 02:10) - anonymous [neregistrovani]

СВАКА ЧАСТ!!!

Има још увек примера, и међу старијима и младима, због којих вреди живети у Србији и борити се за бољи живот у њој. Бака нам је показала и како! Свака част! Живела!!!

(sreda, 22. jun 2016, 00:10) - Нека баба је... [neregistrovani]

саветовале младе:

"Мучите ваше тело,да не би оно вас!"