Vanilice proglašene za najbolje praznične kolače na svetu!

Nezaobilazni kolači na prazničnoj trpezi u Srbiji su vanilice. Prave se za Božić, Novu godinu, slavu, kao i u bilo kojoj drugoj prilici. Okrugli slatkiši posuti prah-šećerom su, najverovatnije, rođaci čuvenih Lincer kolačića, navodi portal "Food 52", gde su vanilice proglašene za najbolje praznične kolače u celom svetu!

Ванилице проглашене за најбоље празничне колаче на свету! Ванилице проглашене за најбоље празничне колаче на свету!

Recept za vanilice koje je na svom blogu objavila korisnica koja se predstavlja kao Kvin Saši (Queen Sashy) izabran je za najbolji u kategoriji Vaš najbolji praznični kolač.

Pobednicu su zamolili da posetioce portala Food 52 malo bolje upozna sa vanilicama.

Vanilice su tradicionalni srpski kolači, navodi Kvin Saši, nešto poput srpske verzije Lincer kolačića. Neki veruju da su u stvari oni „rođaci“, jer su severni krajevi Srbije nekada bili deo Austrougarske monarhije, što je dosta uticalo na kuhinju čitavog regiona.

Srpsko stanovništvo je prilagodilo recept da bi iskoristilo namirnice kojih je bilo u izobilju - sala i oraha.

Na srpskoj prazničnoj trpezi neizbežne su. Pravimo ih za Božić, Novu godinu, slavu, kao i u brojnim drugim situacijama - za rođendane, krštenja, svadbe, čak i sahrane.

Recept koji se koristi u mojoj familiji je zabeleen u vreme moje bake Katarine, tačnije nasledila ga je moja baba-tetka Cica koja je nadgledala svako pravljenje vanilica u familiji.

U prevodu na engleski, vanilice bi bile male vanile, objašnjava Saši dodajući da su kolačići posuti šećerom u prahu u kojem ima dosta vanile.

Ima mnogo verzija recepta, u nekim se koristi puter, u drugim svinjska mast, ali tradicija nalaže da se koristi salo.

Baka Cica pravila je poseban džem od šipurka za vanilice. Posle njega, najpopularniji džem koji se koristi za spajanje dva dela kolača je od kajsije, a u stopu ga prati džem od maline.

Vanilice je jednostavno napraviti. Ključni sastojak je salo, kao i limun - u kolaču ne bi trebalo da se oseti limun, ali je neophodan da bi dao poseban pečat.

Na kraju najvažnije - vanilice se nikada ne jedu odmah! Najbolje su kada odstoje u kutiji dan ili dva. Tada su idealne mekoće i tope se u ustima.

Saši otkriva da je prve vanilice napravila kada je imala četiri godine i da ih od tada pravi često.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво