Prvi klovn u svemiru, ali poslednji turista?

Kanađanin Gi Laliberte platio je 35 miliona dolara da bi postao „prvi klovn u svemiru” i, najverovatnije, poslednji turista, s obzirom da će u narednih par godina mesta biti popunjena „profesionalcima”.

Kanadski milijarder Gi Laliberte, koji je platio 35 miliona dolara za kartu do Međunarodne svemirske stanice (MKS) i 10-dnevni boravak, izjavio je da je putovanje vredelo svaku paru.

Laliberte, osnivač svetski poznate trupe "Cirkus sunca" (Cirque du Soleil) i, kako je sam sebe nazvao, "prvi klovn u svemiru", ima mnogo razloga da bude zadovoljan. Verovatno najznačajniji je taj što je uopšte uspeo da se ubaci u program "svemirskog turizma", s obzirom da NASA 2010. "penzioniše" spejs-šatlove, pa će "turistička" mesta u ruskim letelicama narednih godina zauzimati američki astronauti.

"Prvi klovn, a poslednji turista", koji se pre nedelju dana iz Bajkonura u Kazahstanu "vinuo u neslućene visine" ruskom raketom "Sojuz" sa još dva člana posade (Rusom Maksimom Surajevim i Amerikancem Džefrijem Vilijamsom), javio se juče iz orbite, rekavši da je odlazak u svemir i poseta MKS-u izuzetno putovanje.

Bivši ulični zabavljač, hodač po žici i gutač plamena, koji je 30 godina gradio svoju cirkusku imperiju, na pitanja iz kontrolnog centra "kako je i da li je vredelo", odgovorio je sledeće: "Najbolje je to što sam tri puta u toku istog dana udario glavu, pokušavajući da shvatim kako se manevriše u bestežinskom stanju. Obećavam da ću se popraviti u narednih par dana. Što se tiče cene koju sam platio da bih bio ovde... da, vredelo je svaki peni".

Pre povratka na Zemlju sledećeg vikenda, Laliberte će 9. oktobra učestvovati u predstavi čiji je cilj da se privuče pažnja na nedostatak vode na našoj planeti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи