Švedski komandosi „osvojili” pogrešnu kuću

Pripadnici elitne švedske jedinice „K3”, koji sebe vole da upoređuju sa američkim Mornaričkim fokama, pogrešili su objekat „za osvajanje” tokom vežbe i uništili čoveku vikendicu.

"K3", elitna jedinica švedske vojske propisno se obrukala, jer je tokom vežbe digla u vazduh i "osvojila" pogrešnu kuću.

Do incidenta je došlo za vreme noćne vežbe u Rojdaforsu u centralnoj Švedskoj, koja je trebalo da bude rutinski trening za elitnu grupu komandosa, članova Regimente Husara.

Jedinica "K3" je na njihovom sajtu opisana kao "padobransko-desantni i obaveštajni bataljon, uvek prvi na licu mesta, koji uz pomoć visoke tehnologije može da kontroliše i vodi napade iz vazduha, i ima artiljeriju za širok spektar meta".

No, ovoga puta zadatak je trebalo da bude više nego jednostavan za momke koji sebe smatraju skandinavskim SAS-ovcima i vole da se upoređuju sa američkim Mornaričkim fokama - osvajanje jedne kuće uz pomoć ručnog naoružanja. Kuće koju je švedska vojska namenski kupila za ovakve vežbe.

Za sada nije poznato šta je krenulo naopako, ali su oni umesto zadatog objekta, ručnim granatama zasuli tuđu vikendicu, udaljenu oko 200 metara od cilja.

I dok su shvatili da su pogrešili, na kući su već nedostajala sva vrata i svi prozori, zidovi su bili puni tragova šrapnela, a deo nameštaja uništen.

Sreća njihova što je u tom trenutku bila prazna.

"Ovo za mene znači odlazak u Ikeu", kratko je rekao očajni vlasnik u izjavi lokalnom radiju.

Novinar Stig-Borje Akselson je napisao: "Strašna sramota za njih. Uništili su čoveku kuću. Radi se o prilično divljoj oblasti, kuće uopšte nisu blizu jedna druge. Mogu samo da zamislim kakvo je sada ribanje u toku".

"Već smo sve očistili. Kontaktirali smo vlasnika kuće i sve će mu, naravno, biti nadoknađeno. Nije ljut na nas", rekao je Filip Simon, predstavnik za štampu jedinice i odbio da otkrije uzrok potencijalno fatalne greške.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи