Читај ми!

Ogrtač za nevidljivost uskoro realnost?

Možda je uobičajena stvar u naučnoj fantastici, ali ne i u stvarnom svetu. Novo istraživanje pokazuje da bi nevidljivi ogrtač uskoro mogao da postoji i u realnosti.

Naučnici su u četvrtak objavili da su uspešno testirali ultratanak nevidljivi ogrtač napravljen od mikroskopskih pravougaonih zlatnih blokova koji se, kao koža, prilagodi obliku nekog objekta i čini ga neprimetnim.

Istraživači su rekli da, iako njihovi eksperimenti još uvek obuhvataju prekrivanje minimalnih predmeta, veruju da tehnologija može uspeti da sakrije i veće objekte, prenosi Rojters.

Plašt debljine 80 nanometara su obavili oko trodimenzionalnog objekta sa udubljenjima i ispupčenjima.

Površina ogrtača je zapravo preusmerila svetlosne talase od objekta, čineći ga nevidljivim za optičku detekciju.

Biće neophodno od pet do 10 godina da bi tehnologija ovo mogla da koristi u praksi, kako kaže Sjang Žang, direktor Odseka za istraživanje materijala pri Ujedinjenim nacijama i profesor Univerziteta države Kalifornija.

„Mi ne vidimo barikade. Ali ostalo nam je još mnogo posla“, rekao je Žang, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Nauka (Science).

Ova tehnologija obuhvata takozvane metamaterijale koji poseduju osobine koje nisu prisutne u prirodi.

Njihove površine podnose mnogo manje karakteristike od veličine talasne dužine svetlosti.

Oni preusmeravaju dolazne svetlosne talase, prebacujući ih od objekta - i time ga maskiraju.

„Činjenica da možemo da učinimo da zakrivljena površina deluje ravno takođe znači da možemo da napravimo da izgleda kao bilo šta drugo. Takođe, možemo da učinimo da ravna površina deluje zakrivljeno“, rekao je profesor sa  Univerziteta „Pen stejt“, Ksingjie Ni, koji je autor ove studije.

Istraživači su rekli da su prevazišli dva nedostatka od prethodnih eksperimentalnih mikroskopskih ogrtača, koji su bili glomazniji i teži da im se površina poveća i samim tim sa slabijim šansama da postanu upotrebljivi za veće objekte.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије