Читај ми!

Ko je čovek koji je odbio da nacistički salutira

Skoro 80 godina je prošlo otkad je napravljena fotografija trenutka kada je jedan čovek usamljen, mirno stajao u gomili ljudi koji su nacistički salutirali. Bilo je to 1936. godine u Hamburgu kada su lučki radnici prilikom porinuća novog ratnog broda izveli zloglasni pozdrav, izuzev jednog čoveka za kog se veruje da je August Landmeser.

Tragična priča o Nemcu koji je voleo Jevrejku i nije želeo da je napusti počinje 1931. godine, kada je postao član nacističke partije. Međutim, 1935. godine je odlučio da se oženi Jevrejkom Irmom Ekler.

Zbog takozvanih Nirnberških zakona, donesenih u septembru 1935. godine, Landmeser nije mogao da se oženi Irmom, pa su njih dvoje ostali nevenčani.

Njihova ćerka je rođena u oktobru 1935, a dve godine kasnije pokušali su, dok je Irma bila trudna sa njihovom drugom ćerkom, da prebegnu u Dansku, ali su uhapšeni i poslati u zatvor zbog „rasnog skrnavljenja“.

Godinu dana kasnije Gestapo je Irmu odveo u koncentracioni logor, a August, ne želeći da napusti svoju ženu i decu, uhapšen je i osuđen na trogodišnju kaznu.

Kada je odležao kaznu pušten je, ali je 1944. godine regrutovan u vojsku. Kasnije je proglašen nestalim i veruje se da je poginuo. Irma je poslednje pismo iz logora poslala 1942. godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво