„Zaboravljene priče“ na Međunarodni dan knjige za decu

Od 1967. godine svakog 2. aprila na Andersenov rođendan obeležava se Međunarodni dan knjige za decu. Lepa prilika da se podsetimo bajki i priča uz koje su mnogi odrastali. Ilustratorka Ana Grigorjev je među njima. Po njenoj ideji nastala je edicija „Zaboravljene priče“. Priređivač knjiga je Gordana Maletić, a izdavač „Evro Đunti“.

„Zaboravljene priče“ su zapravo one priče koje je Ana Grigorjev volela kao devojčica. One su bile bez ilustracija i već tada dok ih je slušala, rodila se želja da likove iz priča sama likovno predstavi.

I zaista, došlo je vreme da te linije i boje zamišljene u detinjstvu, stavi na papir. Dok je ilustovala  Konjića Grbonjića kaže da ju je ometala likovna predstava iz crtanog filma, ali zato je Snežna kraljica potpuno njena.

„Želimo da što vernije pribliimo piščeve reči, odnosno onu pravu izvornu originalnu verziju. Neke novije verzije iz crtanog filma i igranog u knjigama, ilustracije su prilično odskočile. Velika je razlika od onog što je originalno napisano i ja sam se trudila da u ovoj našoj verziji približim što više i da se pridržavamo do najsitnijih detalja“, kaže Ana Grigorjev, slikarka i ilustratorka.

Ističe da njena deca utiču na njen rad i ne retko neka scena iz njihovog svakodnevnog života oplemeni njenu zamisao.

„Ćerka je uvek tu da pogleda da presudi, sin je tu manje zainteresovan jer je manji, on više voli one muške scene kojih nema preterano puno u mojim ilustracijama“, ističe ona.

Ćerka kaže da često pomaže mami u izboru boja i nekih drugih stvari sa likovima. Omiljena knjiga joj je Snežna kraljica, a najviše bi volela kada bi oslikala Kralja lavova.

Ana Grigorjev sada radi na knjizi Čarobnjak iz Oza. Ona se ne svrstava u zaboravljene naslove, ali će biti drugačija od dosadašnjih izdanja, pa i filmske verzije.

Doroti znamo po njenim crvenim cipelicama. Anina Doroti nosiće srebrne baš kao u originalnom izdanju priče.

broj komentara 0 pošalji komentar