Читај ми!

Upoznajte najbolji viski na svetu... Japanski!

Prema oceni u svetu priznate „Viski biblije Džima Mareja“ za 2015. godinu, najbolji viski na planeti je japanski - „jamazaki“ iz bureta od šerija, iz 2013. godine. Taj viski se prodaje samo na evropskom tržištu. Onaj iz 2012. prodavan je i u Japanu i bio je vrlo popularan u barovima.

Ovo je destilerija „Suntoru Jamazaki“ u kojoj se pravi najbolji viski na svetu.

Izgrađena je u brdovitom području zapadnog Japana, u oblasti Osaka. Iako su mnogi tek sada čuli za tu destileriju, njen prvi čovek kaže da nije iznenađen priznanjem i to smatra krunom višegodišnjih napora zaposlenih.

„Za sve nas koji pravimo viski, važno je da iskoristimo snagu svoje destilerije. Mislim da se to pokazalo kroz naš proizvod i na kraju priznanje. Veoma sam srećan i zadovoljan“, istakao je Takahisa Fudži, direktor destilerije „Jamazaki“.

Destilerija ima dve hiljade buradi punih pića. Fudži naglašava da brigu poklanjaju svakom koraku u proizvodnji, vode računa o promeni ukusa kupaca. Kao važan element navodi i klimu u tom delu zemlje.

„U poređenju sa drugim državama, temperatura je ovde nešto viša pa na sazrevanje mnogo više utiče burad. Zbog toga moramo osigurati održavanje njihovog kvaliteta kako se ne bi poremetila ravnoteža u tečnosti“, objasnio je Fudži.

Nagrađeni viski ima jak ukus, začinsku aromu i opisan je kao „gotovo neobjašnjivo, genijalno piće“ u ovogodišnjoj „Viski bibliji Džima Mareja“ (Jim Murray's Whisky Bible 2015). Čuva se u specijalno pravljenoj buradi od orahovine sa severa Španije.

Popularnost viskija u Japanu podudarila se sa početkom 20. veka kada se Masataka Takecuru vratio sa studija iz Škotske (sa suprugom Škotlanđankom) i sa prijateljem otvorio prvu destileriju, „Jamazaki“, 1923. godine.

Za mnoge Japance, koji nikada nisu pili viski, ovo je drugačije lice zemlje koje ih je očaralo.

„Probao sam ovaj japanski viski. Ukus mu je izvanredan. Zavoleo sam ga“, rekao je jedan stanovnik Tokija.

Prodaja tog alkoholnog pića u Japanu je opala 90-tih pošto su se Japanci masovno prebacili na pivo i druga pića, ali je tražnja porasla u protekloj dekadi, delom zbog međunarodnog priznanja japanskom viskiju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво