Čitaj mi!

Filozofija spremanja hrane

Marijana Rirmajer, redaktor, urednik i voditelj na Bavarskom radiju i televiziji i Peter Štajner, doktor filozofije napisali su jednu neobičnu knjigu. Polazeći od pitanja: „Kako bi to bilo primeniti filozofiju na jelovnik ili jelovnik na filozofiju?“ nastao je njihov „Filosofski kuvar“. Delo je preveo Momir Đoković, a objavio ga je „Logos“.

„Um počinje već u kuhinji“, tvrdio je Niče. „Čovek je ono što jede“, smatrao je Ludvig Fojerbah. „Kažite mi šta jedete i ja ću vam onda reći šta ste vi“, govorio je Brij-Savaren. „Za stolom sa velikim misliocima“, podnaslov je knjige čijim je i idejnim rešenjem korice naznačena namera autora.

„Oni se zapravo trude da ukažu da postoji čvrsta sprega između onoga što se zove gastrofilija - ljubav prema jelu i filozofije - ljubavi prema mudrosti, pa se ne libe da naprave jedan novi termin-filogastrozofija da bi se nekako pojam filozofije zadržao uz pojam jela, da bi se održala ta najbliža veza koju opravdava niz misli velikih mislilaca“, kaže urednik i prevodilac knjige Momir Đoković.

Autori polaze od Platona i njegove Gozbe u kojoj tematizuje pića, ukazuju na zabludu u vezi sa Epikurom i njegovim uživanjem u hrani. Predstavljaju način ishrane u evropskim manastirima u srednjem veku, zatim se saznaje kako su hranu videli Kant, Hegel, Niče, Vitgenštajn.

Poslednje poglavlje govori o sporom i brzom načinu ishrane i u njemu se nalazi i poruka knjige: „Vratimo se za trpezu. Uživajmo u hrani, makar to bila i mrvica hleba“.

U knjizi je i 60 recepata za spremanje jela na način kako je to rađeno u vreme kada su posluživana vladarima, crkvenim velikodostojnicima, ali i filozofima. Uz njih je i poruka - „Imaj hrabrosti da se služiš svojim sopstvenim ukusom“.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 10. sep 2014, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

hrana i parfemi-dobra zarada

ovdje na zapadu moze se dobro zaraditi, a poznati to I rade, u oblasti hrane I parfema.....imaju takmicenja u pravljenju hrane, cak I djeca, spremaju recepte, izdaju knjige I otvaraju restorane.....jesti se mora svaki dan....a lijepo mirisati takodjer.....
filozofija ili ne, ali dobra zarada svakako.....

div id="adoceanrsvdcfhklggd">