Читај ми!

Neolitske boginje iz Trstenika

U Trsteniku je u proteklih deset dana realizovan projekat „Izrada replika neolitskih figurina iz 'Blagotina'“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine.

Arheološko nalazište „Blagotin“ u trsteničkom selu Poljna, gde je pronađeno jedno od najstarijih naselja u Evropi, posle dve decenije ponovo pobuđuje interesovanje stručnjaka.

Zbog replika boginja, pronađenih pre više od dvadeset godina na lokalitetu „Blagotin“, 25 kilometara od Trstenika.

Ispekli su ih arheolozi u rekonstruisanoj neolitskoj peći, od gline iz autentičnog gliništa, a na osnovu originala koji se čuvaju u depou Filozofskog fakulteta u Beogradu.

„Ovde postoji mnogo odgovora na pitanja na koja mi ovom prilikom možemo da damo odgovore, a koji su značajni i za nauku i za prezentaciju kulturne baštine“, kaže arheolog Ana Đuričić.

Boginje, kao i glineni model pšenice, na čijoj je poleđini, smatraju stručnjaci, ucrtan najstariji urbanistički plan na svetu, nađeni su kada i ostaci naselja s kraja 7. milenijuma, starijeg i od Vinče.

Iskopavanja koja je vodio doktor Svetozar Stanković, obustavljena su uvođenjem sankcija krajem prošlog veka.

„Boravili su ovde arheolozi ne samo iz Evrope, već i iz Kanade i Amerike. Nama je posebno upečatljiva priča Kanadskih arheologa koji su na srpsko mađarskoj granici danima kampovali u šatorima koje su poneli za ovde. Njih mađarska Vlada u onim teškim vremenima za državu nije htela da pusti da pređu granicu“, ističe upravnica Muzeja u Trsteniku.

Ostaci neolitske metropole sa oko stotinu kuća i zidanim hramom, zaštićeni su zemljom i visokom travom.

Ovaj projekat ima za cilj da pokrene arheološka iskopavanja i oživi lokalitet „Blagotin“, koji je naš poznati slikar Milić od Mačve nazvao „pupak sveta“.

Trsteničani se nadaju da dolaze bolja vremena, kada će se pored 350 kvadrata istražiti i preostalih šest hektara lokaliteta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво