Prva indijska misija na Mars napustila Zemljinu orbitu

Na 300 dana dug put do Marsa, izašavši iz Zemljine orbite, otisnuo se rano jutros prvi indijski svemirski brod. Misija, vredna 73 miliona dolara, započeta je 5. novembra lansiranjem letelice sa indijskog ostrva Šriharikota.

Prvi indijski svemirski brod lansiran na Mars napustio je Zemljinu orbitu u ranim jutarnjim časovima, čime je savladana ključna prepreka na putu za Crvenu planetu.

Uspeh indijskog spejs šatla, koji bi trebalo da uđe u orbitu Marsa do septembra sledeće godine, uveo bi Indiju u mali klub država koje su ušle u orbitu te planete ili se spustile na nju.

Međutim indijska misija, nazvana „Mangalijan“, naići će na prepreke na svom putu ka Crvenoj planeti, zbog kojih manje od polovine svemirskih letova ka toj planeti bude uspešno, navodi Rojters.

Planirano je da će svemirskom satelitu, ukoliko sve prođe po planu, biti potrebno 300 dana da stigne do Marsa.

Više od polovine pokušaja da se stigne do Marsa je propalo - od ukupno 40 propale su 23 misije, uključujući misiju Japana 1999. godine i Kine 2011. godine.

Indijska raketa, opremljena neophodnim instrumentima, trebalo bi da prikupi podatke o tome šta se dogodilo sa vodom za koju se veruje da je nekad u ogromnim količinima postojala na Marsu, zatim o metanu, ključnom za životne procese na Zemlji, a koji bi mogao da nastane usled geoloških procesa.

Nijedan od instrumenata ne može da „odgovori“ potpuno na ta pitanja, ali stručnjaci tvrde da će podaci pomoći u boljem razumevanju geološkog razvoja planete, koji uslovi mogu da omoguće život i gde još u univerzumu bi mogao da postoji.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво