Kod Prokuplja otkriven vizantijski grad

Arheološka istraživanja započeta su na lokalitetu Kale, u blizini Žitnog potoka kod Prokuplja. Za samo dve nedelje utvrđeno je da je reč o velikom gradu iz ranovizantijskog perioda.

Samo četiri sondažna iskopavanja bila su dovoljna za arheologe da utvrde da je na lokalitetu Zlatno Kale u 6. veku postojao grad površine 15 hektara. Pored njega veštačko jezero dužine 100 metara i dubine do šest metara. Na osnovu satelitskih snimika utvrđeno je mesto na kojem se nalazi centralni gradski trg.

Mihajlo Milinković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu objašnjava da je naselje posledica planinskog urbanizma.

„Do gradnje nije moglo doći bez odobrenja sa samog vrha države, od samog cara. To je tada bio Justinijan Prvi, za kojeg se smatra da je rođen na jugu Srbije“, ističe Milinković.

Uz Caričin grad ovo je jedno od najvažnijih ranovizantijskih nalazišta u Srbiji. Zbog toga je posebno zanimljivo za mlade arheologe - studente Filozofskog fakulteta.

Marija Nikolić, studentkinja druge godine, kaže da je to odlično iskustvo koje će pozitivno uticati na njene studije i buduće opredeljenje.

„Praksa je stvarno sve u našoj struci i moji utisci su odlični“, navodi Marija.

Lokalitet Kale u blizini Žitnog potoka kod Prokuplja bi uskoro da bude stavljen pod zaštitu države. Na ovaj način bio bi rešen i problem divljih kopača, koji su ovde sve češće u potrazi za dragocenostima.

„Kada to bude odrađeno, kroz zonu zaštite i skupinu parcela, svi oni koji nelegalno žele ovde da kopaju biće krivično gonjeni“, kaže Milinković.

Iako je ovo prvo organizovano istraživanje, slavni britanski arheolog Džon Artur Evans, još je krajem 19-og veka skicirao ostatke velikog ranovizantijskog utvrđenog grada.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. sep 2013, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

Прокупље.

Коначно једна добра вест. Само да још законски склонимо ове лешинаре на лопатама и све ће бити у реду.

(ponedeljak, 02. sep 2013, 17:52) - anonymous [neregistrovani]

odgovori

Odgovori o svima "nama" su odavno zapisani na glinenim pločicama drevnog Sumera. Sve što je sledilo bila su lokalna oponasanja iskonskih zacetaka onoga što nazivamo civilizacijom.

(ponedeljak, 02. sep 2013, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

Dok se ne donese zakon

Sve ce biti vec otkopano, zlato odneto.........

(ponedeljak, 02. sep 2013, 17:35) - Dana [neregistrovani]

Sjajno!

Nisam iznenadjena otkricem. Prokopije je opisao da je Justinijan I naredio izgradnju 150 gradova i utvrdjenja. Dugo se mislilo da je preterivao. U poslednjih nekoliko godina otkrica su sve uchestalija. Izgleda da je Prokopije znao o chemu pishe

(ponedeljak, 02. sep 2013, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

Odlicno

Samo napred, treba podrzati iskopovanja na lokalitetima iz srednjeg veka, tu cemo naci odgovore i o nama!

(ponedeljak, 02. sep 2013, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

bravo

Bilo bi lepo da neko snimi emisiju o ovim iskopavanjima!