Читај ми!

Kod Prokuplja otkriven vizantijski grad

Arheološka istraživanja započeta su na lokalitetu Kale, u blizini Žitnog potoka kod Prokuplja. Za samo dve nedelje utvrđeno je da je reč o velikom gradu iz ranovizantijskog perioda.

Samo četiri sondažna iskopavanja bila su dovoljna za arheologe da utvrde da je na lokalitetu Zlatno Kale u 6. veku postojao grad površine 15 hektara. Pored njega veštačko jezero dužine 100 metara i dubine do šest metara. Na osnovu satelitskih snimika utvrđeno je mesto na kojem se nalazi centralni gradski trg.

Mihajlo Milinković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu objašnjava da je naselje posledica planinskog urbanizma.

„Do gradnje nije moglo doći bez odobrenja sa samog vrha države, od samog cara. To je tada bio Justinijan Prvi, za kojeg se smatra da je rođen na jugu Srbije“, ističe Milinković.

Uz Caričin grad ovo je jedno od najvažnijih ranovizantijskih nalazišta u Srbiji. Zbog toga je posebno zanimljivo za mlade arheologe - studente Filozofskog fakulteta.

Marija Nikolić, studentkinja druge godine, kaže da je to odlično iskustvo koje će pozitivno uticati na njene studije i buduće opredeljenje.

„Praksa je stvarno sve u našoj struci i moji utisci su odlični“, navodi Marija.

Lokalitet Kale u blizini Žitnog potoka kod Prokuplja bi uskoro da bude stavljen pod zaštitu države. Na ovaj način bio bi rešen i problem divljih kopača, koji su ovde sve češće u potrazi za dragocenostima.

„Kada to bude odrađeno, kroz zonu zaštite i skupinu parcela, svi oni koji nelegalno žele ovde da kopaju biće krivično gonjeni“, kaže Milinković.

Iako je ovo prvo organizovano istraživanje, slavni britanski arheolog Džon Artur Evans, još je krajem 19-og veka skicirao ostatke velikog ranovizantijskog utvrđenog grada.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво