Čitaj mi!

Kopam bunareve širom Srbije

Mešanje ćiriličnih i latiničnih slova, nepoznavanje padeža, rimskih brojeva i drugih osnova pravopisa „krase“ zvanične i nezvanične natpise širom Srbije. Profesor Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta fotografisao je ove natpise i koristi ih kako bi podigao svest o važnosti brige o sopstvenom jeziku.

Gradovi po Srbiji, ali i prestonica puni su natpisa koji nisu baš pismeni.

„Došao sam do zaključka da je kultura izražavanja, pa i ona na javnom mestu, koju polušaljivo zovem 'jezik natpisa i ispisa', više nego zanimljiva, ali da o jeziku ne vodimo računa", rekao je profesor dr Veljko Brborić, upravnik Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta, gostujući u Beogradskoj hronici.

Profesor Brborić putovao je po Srbiji i beležio sve natpise koji su zbog svojih grešaka smešni, ali, kako profesor ističe, i zabrinjavajući jer oslikavaju našu kulturu.

Često se meša latinica i ćirilica u istoj reči, mešaju se ćirilična slova „h" i „k", a primetno je i nepoznavanje rimskih brojeva i upotrebe velikog slova.

Profesor Brborić kaže da o ovom problemu govori sa studentima na osnovnim, master i doktorskim studijama, kao i na raznim seminarima, ali da je potrebna mnogo šira akcija kako bi se ljudi opismenili i kako bi se povelo računa o jeziku.

broj komentara 37 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2014, 19:57) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

U Srbiji postoje dva zvanična pisma - i ćirilica i latinica.

(nedelja, 17. nov 2013, 14:10) - Никола [neregistrovani]

Глупост!

Чиста глупост! Баш је у питању неписменост нације. Није проблем у томе што неко хоће да испадне занимљив, људи живе да буду у центру пажње. Неписменост је свуда, људи не знају да разликују ни падеже, не знају шта се пише одвојено а шта спојено, а што је најстрашније, мешају ћирилицу и латиницу. Иначе, колико ја знам, ћирилица је званично писмо наше земље, па ми никако не иде у главу зашто људи масовно користе латиницу. Изгубићемо тај наш идентитет и јединственост коју имамо а онда на ред долази и сам језик, којег и онако сваки дан допуњујемо, мењамо, додајемо стране изразе итд. Закључак је, народ је неписмен и немари за то!

(nedelja, 17. nov 2013, 11:13) - Милојца [neregistrovani]

Смањити број слова.

Смањити број слова који сваки човек учи у школи за српски језик тако што ће се укинути латиница. Ни не треба нам реално. Ко буде учио енглески тамо ће да учи и њихову абецеду. Ионако латиница није компатибилна са српским језиком. Лј, Нј, Дж, мислим стварно, јел треба да прође 2000 година док не смисле нормално слово?

(sreda, 31. jul 2013, 21:56) - Boki [neregistrovani]

Bunare

Pa valjda se kaze bunare a ne bunarove

(četvrtak, 27. jun 2013, 18:33) - m [neregistrovani]

Klasična zamena teza

Ovde se ne radi o nepismenosti nacije, već o pojedinačnim slučajevima kojih ima svuda u svetu. Ponekad je reč o fotomontaži, ili o nameri nekog, kako bi privukao pažnju.

Ukoliko se radi o javnim natpisima, onda je u pitanju nestručnost osobe i na to treba upozoriti.

Sve ostalo je malicioznost autora.
Nažalost, to je najveći problem Srbije, a ne pismenost.

(subota, 15. jun 2013, 01:21) - anonymous [neregistrovani]

fotomontaza

Ova poslednja slika je fotomontaža. Ko god da je ikad bio ispred Instituta, zna da takva tabla ne postoji. A ako uz to malo i obrati pažnju na odraz na tabli, primetiće da takve zgrade ne postoje u blizini Instituta, a svakako ne drvo (betonska zgrada sa betonskim parkingom ispred).
Pride, da se zaključiti iz teksta da je prof. Brborić fotografisao ovu tablu (sa nepostojećim drvetom i zgradama), a ista slika je pre nekoliko godina kružila po netu.

(sreda, 06. feb 2013, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

STANI MALO

Možda ne vidim ali gde je greška (ćirilica i latinica) kod " ... kopam bunarove ...". Gde je tu problem?

(sreda, 06. feb 2013, 18:00) - Kovach 032 [neregistrovani]

Namerno

Cacani su namerno napravili gresku kod nas latinica ne opstaje.

(sreda, 06. feb 2013, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

najjači

Najjači je ovaj posljednji.

(sreda, 06. feb 2013, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

pravopis

nista strasno za nas srbe kad znamo oba pisma,svi koji su gledali bg hroniku i svi koji citaju ovo na ulici znaju o cemu se radi,pa nije cela srbija pismena pa da pise kako treba,pomesa se narodu cirilica i latinica,ali znamo sta je pisac hteo da kaze

div id="adoceanrsvdcfhklggd">