Čitaj mi!

Najstariji film po Dikensovom delu

Dva veka od rođenja Čarlsa Dikensa, otkriven je najstariji film urađen po piščevom delu „Sumorna kuća“. Iako u trajanju od svega jednog minuta, film nazvan „Smrt siromašnog Džoa“ je jedinstven dokument filmske umetnosti snimljen s početka dvadesetog veka.

Arhivista Britanskog instituta za film (BFI) slučajno je naišla na jednominutni film iz 1901. godine koji predstavlja nastarije preživelo ostvarenje u kojem se pojavljuje lik iz dela Čarlsa Dikensa.

Brajoni Dikson tragala je za prvim filmovima o Kini kada je naišla na katalog pod nazivom "The Death of Poor Joe" (Smrt siromašnog Džoa) i shvatila da je reč o liku iz Dikensove Sumorne kuće. Diksonova je, kako prenosi Rojters, bila iznenađena kada je u pronašla i film koji odgovara broju na katalogu.

Film je pronađen mesec dana posle obeležavanja 200 godina od Dikensovog rođenja.

„Divno je otkriti tako redak i jedinstven film i to u godini obeležavanja jubileja. Ne samo da je preživeo, već je reč o najranijem filmu po Dikensu. Film izgleda mnogo lepo i u odličnom je stanju", rekla je Dikson.

Dikens, autor romana Oliver Tvist, Velika očekivanja, jedan je od najpoznatijih engleskih književnika i pisac čija su dela najviše adaptirana za film i TV.

Pre otkrića u Institutu, najraniji film u vezi sa Dikensovim delima je Scrooge or Marley's Ghost iz novembra 1901.

Smrt siromašnog Džoa snimljena je pre marta 1901. Reč je o siromašnom đubretaru Džou koji se pominje u romanu i koji se pored crkvenog zida smrzava na snegu stežući svoju metlu. U trenutku kada čuvar prođe pored njega Džo pada na zemlju i umire.

BFI smatra i da je inspiracija za ovaj film mogla da bude i priča Hansa Kristijana Andersena Devojčica sa šibicama o devojčici koja umire u snegu sanjareći o toplom domu.

U filmu Džoa glumi žena Lora Bejli, supruga reditelja G.A. Smita.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 21. sep 2012, 12:14) - Milka [neregistrovani]

Emisija RTS-a o Čarlsu Dikensu

Gdje možemo pronaći (ukoliko postoji) snimak emisije o Čarlsu Dikensu posvećen 200-godišnjici njegovog rođenja?

Unaprijed hvala na odgovoru!