Prvi čovek koji je „zaplesao“ sa Aurorom borealis!

Hrabri španski paraglajderista suočio se sa snežnom mećavom, vetrom i temperaturom od 15 stepeni ispod nule da bi „zaplesao“ sa polarnom svetlošću. Bilo je to ostvarenje sna, kaže Horasio Ljorens.

Posmatranje ovog prirodnog fenomena je oduvek bilo magično iskustvo za svakoga. Međutim, Horasio je to podigao na mnogo viši nivo.

Učinio je to u Norveškoj.

„Hiljadama godina unazad ljudi su gledali u nebo zbog polarne svetlosti i smatrali je čarobnom. Imate osećaj kao da su oblaci ispred vas, na svega 500 metara dalje, no, sve to je na 15.000 metara iznad vaše glave“, navodi se u Ljorensovoj izjavi na sajtu Red bula, sponzora ovog poduhvata.

Najbolji svetski akro-paraglajder, koji je u toku svoje 16-godišnje karijere testirao svoje mogućnosti na različite načine, ovakav izazov nije imao.

Naime, kada je dobio poziv da dođe u Tromzo da bi „ulovio“ Auroru borealis, nije mnogo razmišljao.

„Fasciniran sam Norveškom, a ideja da se leti sa polarnom svetlošću bila je prilika koju nisam mogao odbiti", istakao je Ljorens.

Donedavno nije bilo moguće u realnom vremenu uhvatiti pokretnu sliku ove svetlosti koja se uglavnom vidi u visini Arktika i Antarktika i okolnim regijama.

To je omogućeno novim svetlosno osetljivim kamerama.

Uslovi za let u norveškom gradu nisu bili idealni. Horasio je leteo na minus 15 stepeni, a vetar je dodatno otežavao stvari. Španac je bio suočen sa još prepreka poput snežne oluje i smanjene vidljivosti.

Ipak, izveo je spektakularan let. „Znao sam da se noću leti teško, pogotovo tokom zime ovako daleko na severu. Bilo je hladno i mračno, vetar je bio jak, a bio sam okružen vodom“, objasnio je Ljorens.

Satima je bio spreman za poletanje, i to mu je najteže palo. Čekala se polarna svetlost.

„Mnogo puta sam je pitao 'za ples'. Trebalo joj je malo vremena da izađe. Ali kada je 'pristala', bilo je predivno!“, ističe paraglajder.

Na taj način je postao prva osoba koja se „kupala“ u Aurori.

„Bio sam izuzetno srećan što sam iskoristio ovu priliku. Definitivno ću se vratiti u Tromzo, ali na leto“, zaključio je Ljorens.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">