Nestalo nekada drugo po veličini jezero u Boliviji!

Jezero Poopo, nekada drugo po veličini u Boliviji, potpuno je presušilo kao posledica globalnog otopljavanja i zagađenja koje proizvode okolni rudnici.

Satelitski snimci napravljeni u periodu između oktobra 1986. i januara 2016. godine pokazuju da je jezero, koje se nalazi na visini od 3.680 metara na Andima, isparilo za svega 20 godina, ostavivši za sobom sasušeno korito.

Poopo, koje se prostiralo na 27.700 kvadratnih kilometara, bilo je drugo po veličini jezero u Boliviji posle jezera Titikaka.

Reč je o ekološkoj (s obzirom na to da je uginulo više miliona riba i oko 500 ptica), ali i ljudskoj katastrofi, jer su stanovnici tog kraja, koji su mahom živeli od ribarstva, prinuđeni da se isele.

Kako prenosi londonski Telegraf, lokalni aktivisti za zaštitu okoline okrivljuju vladu za nestanak jezera, ističući da je loše upravljala zalihama vode i ignorisala širenje zagađenja.

Oni smatraju da je glavni krivac za nestanak jezera državni rudnik kalaja, Huanuni, koji je godinama bacao otpad u pritoke Poopa.

broj komentara 13 pošalji komentar
(utorak, 26. jan 2016, 11:40) - anonymous [neregistrovani]

zeljko

sta reci.kaze se ...gazda scepan.jezero se siri .da to je od leda sa planina,ka ze scepan.ameni zbog Amerikanke.Evo idu braca kondici.idu kod bare.oce da se zene sa Amerikankom.

(utorak, 26. jan 2016, 10:09) - Djordje [neregistrovani]

Lupio, pa ostao ziv?

Kakve gluposti nam naprica covece? Malo obrazovanja ti ne bi bilo na odmet?

(utorak, 26. jan 2016, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

Naslov:S

Globalno otopljenje:S, globalno zagrijavanje planete zbog CO2 je jedna velika laz. Sada placamo i porez na CO2 i tu se krije istina. Inace zagrijavanje planta je nastalo zato sto sunce sija jace i to su osetile sve planete u nasem s.sistemu.

(ponedeljak, 25. jan 2016, 18:35) - anonymous [neregistrovani]

skrenuta rijeka pritoka

Na internetu kazu da je voda skrenuta za navodnjavanje u poljoprivredi i za neke rudnike.

Zbog slicnih razloga se smanjuje i Aralsko jezero (more).

(ponedeljak, 25. jan 2016, 18:13) - Makedonac [neregistrovani]

Dojransko jezero

I Dojransko jezero je bio pred isusivanjem pre par godina zbog nekontrolisanog izlevanja za navodnjavanja sa Grcke strane pa je napravljen sistem sa pumpama i jezero je dobilo svoj stari sjaj. Poneki put se moze spasiti ali treba potrositi novac i vreme.

(ponedeljak, 25. jan 2016, 16:58) - Goran Belanovic

U barama nema spasenja...???

A rode se nece vratiti. Otisle su zato da traze spasenje.
Jezero je bilo veliko. 150 puta 150 kilometara. Postojalo je vise od deset hiljada godina i bilo izvor
zivota. Uvijek je bilo vece nikad manje nego sto je danas. Danas ga nema vise.
Svi mi znamo da spasenje nije tamo nego ovamo. Sad je u bari , sutra ce biti u vjetru a nekad je bilo u
vjetrenjacama.
NIkad nije tamo gdje ga ima.
Spasenje je u potsmjehu. Pljuvanju, izrugivanju ponizavanju onih koji vole i brane istinu.

(ponedeljak, 25. jan 2016, 16:37) - Novica [neregistrovani]

Zašto je isparilo?

Na satelitskim snimcma vidi se da jezero nije imalo njednu reku koja bi mu donosila vodu. Verovatno postoji razlog zašto su presušile reke. Nije jezero presušilo zbog globalnog zagrevanja. Tu budalaštinu o globalnom zagrevanju obaraju ozbiljni klimatolozi. Proturanje priče o otopljavanju je "veliki biznis" i "žvaka za ludaka".

(ponedeljak, 25. jan 2016, 15:55) - anonymous [neregistrovani]

Da li vetrenjace smetaju vetrovima?

Smesno? Mozda. Ako zagadjenje vazduha na Himalajima stoji na putu monsunima koji ustvari donose kisu tj. sneg Himalajima koji dalje odlivaju vodu rekama, da li isto tako gomila vetrenjaca i veliko zagadjenje industrijskog dela Zapadne Evrope, stoji na putu vetru koji donosi kisu sa Atlantika nasim krajevima i ostatku Srednje i Juzne Evrope.
Spas je u Solarnoj energiji. Totalno besplatno, sa jeftinijim ulaganjem i i i "vratice se rode" jer bice vode u barama.

(ponedeljak, 25. jan 2016, 15:42) - anonymous [neregistrovani]

Утеха за Крај

Последњи човек који остане на овој јадној планети имаће најлуксузнији аутомобил, неће плаћати за гориво нити за путарине, имаће најлуксузнију вилу и моћи ће свуда слободно да путује без пасоша...

(ponedeljak, 25. jan 2016, 15:28) - anonymous [neregistrovani]

Potpuno neverovatno

Još i mogu da shvatim da neki neuki političar priča kako nije tačna nečija procena i da se to "sigurno neće desiti". Ali, nije jezero isparilo preko noći. Kada je spalo na npr pola metra dubine, valjda je i imbecilu bilo jasno? I kakve veze ima otpad sa nestankom jezera? Pomor živog sveta da, ali nestanak vode? Jedino ako su bacali uključene grejalice, pa ga isušili.