Čitaj mi!

Kako će izgledati stambeni blokovi budućnosti

Kako sela izgledaju u svetu gde većina ljudi živi u gradovima? Da li komšijske zajednice mogu da postoje u megalopolisima budućnosti? Inženjeri „Interlejsa“, neobičnog stambenog kompleksa koji je proglašen Zgradom godine, misle do je to moguće.

„Interlejs“ (Interlace – Isprepletan) je stambeni kompleks u Singapuru koji je dizajnirao Ole Širen, nemački arhitekta koji je proveo godine u dizajnerskom birou OMA, koji je osmislio pekinško sedište Si-Si-Ti-Vija.

Danas je na Svetskom arhitektonskom festivalu proglašen za Zgradu godine. Inženjeri su pohvalili pokušaj nemačkog kolege da napravi visoku, zgusnutu zgradu u kojoj zdrave zajednice mogu da se razvijaju.

Ideja za takav dizajn zapravo je veoma pažljivo osmišljena i zahteva malo pozadinske priče. U 20. veku mnogi gradovi su pokušali da prebrode problem prenaseljavanja i manjka stambenog prostora podižući visoke blokove na širokim otvorenim prostorima.

Problem sa tom idejom je prost – u takvim visokim zgradama zapravo ne postoji javna površina. Prostor je potrošen na pojedinačne stanove, hodnike, liftove, a jedine zelene površine su u njihovom podnožju i često nisu bezbedni, loše održavani i nisu prijatni za duže zadržavanje.

Takvi stambeni blokovi ne omogućavaju zajednicama da se zdravo razvijaju. Njihovi stanari nemaju osećaj pripadnosti, blokovi izgledaju isto i monotono, a u njima su odstranjeni prostori gde su se međuljudski odnosi razvijali, poput staza, dvorišta i parkova. Ipak, veliki blokovi potrebni su kako bi se obezbedilo dovoljno stambenog prostora za rastuće stanovništvo gradova.

Inženjer Širen objašnjava dijagramom kako je rešio tu dilemu i prebrodio problem današnjih nehumanih i monotonih stambenih blokova.

U njegovim rukama veliki tornjevi su postali kao lego kocke koje je položio vodoravno i poređao jedne na druge pod drugačijim uglovima i stvorio jedinstvenu šemu 31 bloka različite visina između kojih je smešteno osam prostranih dvorišta.

Svako dvorište je drugačije. Neka imaju javne vrtove, druga bazene i jezerca, a u njihovim podnožjima mogu da se pronađu prostorije za čitanje, pozorišta i staze za šetanje ljubimaca.

„Vertikalna izolacija je pretvorena u horizontalnu povezanost, čime je omogućen razvoj zdrave zajednice u današnjem društvu“, objašnjava se u originalnoj zamisli projekta.

Staze koje vode do određenog ulaska ne prate prosto najkraću rutu od ulice već krivudaju i stanari na putu do kuće prolaze pored bašta za sedenje, prostora za roštiljanje ili delova za vežbanje, gde mogu da sretnu komšije i popričaju sa njima.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 08. nov 2015, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Postpostmodernim komentatorima:

Dovoljno Bauhaus gradevine su opet srusene. Mozete naci i psiholoskih clana u internet.

(nedelja, 08. nov 2015, 08:03) - anonymous [neregistrovani]

Bravo, Singapure!

Ko je jednom ziveo u singapurskom kondominijumu, zna koliko je ovo dobro. Kriticarima nemam sta da kazem. Ne bi mi ni verovali, dok sami ne odu, sto se nece ni desiti.

(subota, 07. nov 2015, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

Ниво

Интересантно је читати коментаре на РТС-у, нарочито о темама које захтевају одређено знање (научно-техничко), одређену културу и ширину духа. Њихов ниво није ни на дну бунара, нити Мртвог мора, још није у Маријанској бразди (ту су таблоиди још у вођству), али јој се озбиљно приближавају.

(subota, 07. nov 2015, 21:00) - anonymous [neregistrovani]

bazen????????????

bazen ???????????? ne znam da li ti projektanti znaju, ali, na pr. veeeeliki je problem odrzavati CAK i gradske cesme - retko ko pije vodu iz njih, cak i leti, fontane su tek problem, a bazeni ???? obicno fantaziranje !

(subota, 07. nov 2015, 20:33) - назад у пећине [neregistrovani]

само измишљају

вероватно ће доћи до катастрофа, природних или изазваних глупошћу људи. ти наши јадни потомци ће се вероватније вратити у пећине. нажалост

(subota, 07. nov 2015, 19:17) - panonymous [neregistrovani]

Lego za odrasle

Ima ovde veoma zanimljivih ideja. Posebna je da ne treba pratiti najkraću linuju za konačnu destinaciju, to je zapravo ključ koncepta za razbijanje monotonije u arhitekturi, i što je još važnije razbijanje monotonije u socijalnom smislu. Konačan rezultat je osećaj prostornosti i slobode kretanja.

(subota, 07. nov 2015, 18:37) - anonymous [neregistrovani]

zezalopolisu ce biti..

divna stvar medju buducim vulkanima, zemljotresima i olujama.

(subota, 07. nov 2015, 17:54) - anonymous [neregistrovani]

Uzas!

I kokoske i svinje ce imati bolji tretman od ljudi.

(subota, 07. nov 2015, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Favele?

Ovo je užasno, izgleda kao turbo favele u Brazilu, a pritom i nije originalni koncept. Ideju zgrada u zgradama Discovery program je prikazao još u prvom ciklusu Extreme Engineering, pre oko 13 godina. Samo što tamo komšija komšiji nije virio u spavaće sobe, niti pravio senku i golubarnik. A ne treba zaboraviti ni liftove do najviših delova, a u ovakvoj postavci, prostor gde se kockice preklapaju bio bi skoro u potpunosti popunjen upravo liftovima. Upadljiv je i nedostatak terasa i otvorenih površina. Ukratko, užas.