Sirijski rat uzrokovao otvaranje „Trezora sudnjeg dana“

Kada čovečanstvo mora da počne da koristi postrojenje koje se popularno zove „Trezor sudnjeg dana“, može se pretpostaviti da nešto nije u redu. Naime, nakon četiri godine građanskog rata u Siriji, glavni bliskoistočni izvor važnih semena u Alepu je oštećen, a njegovo dopunjavanje prvi put je iznudilo otvaranje najvećeg trezora semena.

Međunarodni centar za poljoprivredno istraživanje suvih oblasti, koji se nalazio u Alepu, bio je primoran da se 2012. godine preseli u Bejrut. Međutim, uprkos tom potezu banka semena više ne može da ispuni svoju ulogu uzgajanja i distribuiranja semena širom Bliskog istoka. 

Zbog toga je od Svalbard trezora za semena zatraženo povlačenje 130 od 325 kutija koje su im prošlih godina poslali na čuvanje. Okviran broj semena je 116.000.

„Zaštita svetskog biodiverziteta je razlog zbog kojeg trezor postoji“, rekao je Brajan Lajnof, portparol „Krop trasta“, koji rukovodi postrojenjem u Svalbardu.

„Trezor sudnjeg dana“, kako se popularno zove, otvoren je 2008. godine i čuva oko 860.000 uzoraka različitih vrsta semena iz skoro svake zemlje na svetu. Njegov cilj je da sačuva važne poljoprivredne useve, poput pasulja, pšenice i pirinča, kao i druge biljke u slučaju globalne katastrofe.

Zbog toga je sef napravljen u planini na zabačenom ostrvu u norveškom arhipelagu Svalbard, oko 1.300 kilometara od Severnog pola.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 24. sep 2015, 08:04) - Koko [neregistrovani]

?

"U redu" se ne piše zajedno ni u jednoj kombinaciji u našem jeziku, bez obzira na značenje. Izgleda da ste sedili na ušima na časovima srpskog :)

(četvrtak, 24. sep 2015, 07:59) - anonymous [neregistrovani]

@__"Исправка"...

To si ti naučio da se tako piše, a šta ako nisi sve naučio, šta misliš da smo mi Francuzi pa da nerazumemo, i nije ovo čas lingvistike ispravno je i jedno i drugo kada se razumemo..i uvek ostavi u životu mogućnost da neka stvar može da bude i drugačija. Ipak je ovde reč o drugoj temi.

(četvrtak, 24. sep 2015, 00:41) - anonymous [neregistrovani]

?

?

(sreda, 23. sep 2015, 21:40) - Аријаночка [neregistrovani]

***

Логика - нихил?

(sreda, 23. sep 2015, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

Ko ne zna, ne zna

Majke ti, gde si ti isao u skolu kad tako dobro znas srpski pravopis? i moja pokojna baba je bila pismenija od tebe.

(sreda, 23. sep 2015, 18:07) - anonymous [neregistrovani]

Apokalipsa

Oranice u Siriji su zatrte, fabrike semena zatvorene, ne radi se već godinama tako da su izgubili potencijal. Samo pre stotinak godina ovakve situacije su ishodile glađu i pomorom stanovništva.

(sreda, 23. sep 2015, 17:42) - Шумадинац [neregistrovani]

Само на кратко...

Уништиће и то Монсато. Не може себи дозволити да постоји алтернатива његовом пројекту поробљавања света путем генетски модификоване хране. Сви морају бити зависни од њих, ту нема латернативе. Макар морали нестати са планете Земље.

(sreda, 23. sep 2015, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

Исправка...

...пише се уреду, када се мисли да је све "добро", а у реду када се мисли на неки "дугачак ред". :)

(sreda, 23. sep 2015, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

Sremica

Možel kogod da mi objasni jel mi sad zbog ovaki vesti moramo plaćati taksu. Pitam samo, pa ako kogod zna...