Čitaj mi!

Zašto muškarci puštaju bradu?

Muškarci možda puštaju bradu kako bi ženama bili atraktivniji i bili dominantni u odnosu na druge muškarce, zaključuju naučnici nakon istraživanja sprovedenog na majmunima.

Prema istraživanju koje prenose regionalni mediji pozivajući se na britanski Telegraf, naučnici veruju da su rešili jednu od velikih zagonetki – zašto mnogi muškarci današnjice puštaju bradu.

Odgovor, prema mišljenju naučnika Univerziteta Zapadne Australije, leži u tome što muškarci imaju osećaj da su pod pritiskom drugih muškaraca, pa pokušavaju da izgledaju agresivnije time što će biti upečatljiviji.

Naučnici su proučavali teze da u velikim zajednicama muški primati razvijaju živopisna obeležja koja mogu pojačati njihovu seksualnu privlačnost ženkama i time ih staviti u bolju poziciju u odnosu na druge mužjake.

To uključuje istaknute obraze, produžene noseve, izraženije gornje usne kod majmuna i brade kod čoveka.

Tim je proučavao 154 vrste primata i otkrio još istaknutih obeležja kod muških pripadnika vrsta kod kojih su društveni i fizički sukobi uobičajeni, a mogućnost razlikovanja pojedinaca ograničena.

Što je zajednica postajala brojnija mužjacima, rasla je kompeticija i obeležja su postajala upečatljivija, utvrdili su naučnici.

Moderni muškarac, ne samo da se mora takmičiti sa stotinama drugih muškaraca u stvarnom svetu, nego se mora i isticati među hiljadama potencijalnih suparnika u virtuelnom svetu, pa glatko obrijani muškarci mogu odbijati žene koje privlače naizgled moćni muškarci, kažu naučnici.

broj komentara 16 pošalji komentar
(utorak, 18. avg 2020, 13:41) - Nezaboravno! [neregistrovani]

Pokojni otac:

"Treba jedan dan da sednem,da se obrijam!"

(utorak, 18. avg 2020, 12:38) - Marko [neregistrovani]

Nasmejah se

Nisam se nasmejao zbog sprege sa majmunima vec pridavanja važnosti ženama toliko. Ma mnogo me briga šta one misle. Mi muški razmišljamo o mali milion stvari koje su zanimljivije nego žene. Ona stvar je precenjena

(sreda, 01. apr 2015, 12:41) - Dr.Top [neregistrovani]

@Три врсте браде, @Muskarci i brada

Vrlo pimitivno razmisljanje, jos primitivnije receno.
pitam se kako su Vam komentari objavljeni, jer su vulgarni i uvredljivi.

(utorak, 31. mar 2015, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

istina ,..

mali broj muskaraca ima ,kojima brada "stoji " da je vrijedno je nositi,...

(utorak, 31. mar 2015, 20:31) - anonymous [neregistrovani]

Pameti, gde pobeže?

Osobe sa slika bradu puštaju da ih ne prepoznaju na ulici kada to ne žele. Neki puštaju zato što su probali i zaključili da im dobro stoji. Ja sam hteo da puštam bradu zato što me užasno mrzi da se brijem. Onda sam shvatio da i bradu treba održavati, što mu dođe na isto. Ali ova "naučna istraživanja" su samo pokazatelj do kog nivoa ispiranja mozga je čovečanstvo došlo. Zašto muškarci trepću? Zašto uriniraju stojeći? Zašto kupuju hleb? Sad će neki "naučnik" da kaže kako muškarci idu na posao da bi dokazali svoju nadmoć nad ženama koje ostaju kod kuće da odgajaju decu. Dve strane dalje, u istom časopisu, reći će da žene ostaju sa decom da bi pokazale nadmoć nad muškarcima koji su lišeni svakog izbora i moraju da idu na posao.

(utorak, 31. mar 2015, 18:26) - Tulip [neregistrovani]

Hipster trend

Barem polovina novopečenih bradonja su pomodari. Kao što su nekad bili popularni pankeri, rokeri, reperi, emosi... Sada je trenutno vreme hipstera. Otuda brade opet u modi...

(utorak, 31. mar 2015, 16:44) - Зоран [neregistrovani]

Брада је природна одлика - све остало је неприродно и о томе треба расправљати ...

Кратко и јасно - одличан коментар . Брада је природна одлика мушкараца и да није била потребна мушкарци је не би ни имали ... све остало је неприродно и о томе треба расправљати - зашто се остали крију међу хиљадама чинећи себе безличнима ... Које анксиозности и страхови стоје иза савремених глатко обријаних мушкараца .... ?

(utorak, 31. mar 2015, 15:51) - Aspalathos [neregistrovani]

razlog!

Moje lično mišljenje je - zato što bi to ženana bilo mnog teže!

(utorak, 31. mar 2015, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

Brada

Sto se meine licno tice, gadi mi se na muske brade. Cesto su neuredne i pune bakterija.

(utorak, 31. mar 2015, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

Muskarci i brada

Dok sam bila dete moj deda mi je pricao jednu pricu o muskoj bradi. "imaju tri vrste brade: BRADA ZNANJA, BRADA POSTOVANJA I BRADA SRA**A." Mislim da ne treba obrazlozenje koja brada kome pripada.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">