Čitaj mi!

Samo sa salvetom preko glave!

Četiri vrhunska francuska kuvara tražila su da im se bar jedan vikend ili makar jedan dan u godini dozvoli da u svojim restoranima serviraju dugo zabranjeni specijalitet – ortolan.

Reč je o malenoj ptici pevačici koju sladokusci, među kojima je bio i bivši francuski predsednik Fransoa Miteran, jedu ne vadeći kosti, glave prekrivene salvetom, navodi Tanjug.

Kako prenosi AFP, ptica ortolan, koja nije veća od dečje šake, izbačena je iz evropskih jelovnika 1999. godine.

Navodno je to bilo Miteranovo poslednje jelo pred smrt 1996. godine.

Pripremanje ovog specijaliteta je prilično surovo: ptica se najpre kljuka kako bi dobila na težini, da bi se potom utopila u konjaku i ispekla u rerni.

U tradiciji je da ljubitelji pečenog ortolana tokom jela prekrivaju glavu velikom, belom salvetom – da se ne bi videlo kako pljuju kosti, ali i da bi se zadržala potpuna aroma.

Ima i onih koji tvrde da krpa na glavi služi kako bi se sakrila sramota pred bogom zbog proždiranja ptice božanskog glasa.

Ostaje da se vidi da li će francuske vlasti udovoljiti zahtevu četvorice kuvara, od kojih je jedan svetski poznat – Alen Dikas.

Danas je ortolan zaštićena vrsta u Francuskoj i nekoliko drugih evropskih zemalja. Uprkos tome, godišnje se u ilegalnom lovu ubije oko 50.000 ptica.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 17. sep 2014, 10:38) - Lovočuvar [neregistrovani]

A zalatna ribica iz prethodnog članka


Kada pecate zabranjeno vam je loviti neodraslu ribu slično je u nekim zemljama EU zabranjeno jesti teletinu, prasetinu itd.

(sreda, 17. sep 2014, 09:36) - Branislav [neregistrovani]

Varvarstvo

Francusko varvarstvo nije ništa u poređenju sa svinjokoljom u Srbiji

(sreda, 17. sep 2014, 08:42) - Људи ће појести Планету! [neregistrovani]

А зар је свињокољ,

лов и риболов...Хуманије!?

(sreda, 17. sep 2014, 06:38) - anonymous [neregistrovani]

ptice

i u srbiji je sve manje ptica pevacica ,razmislite zasto...

(sreda, 17. sep 2014, 05:53) - Charles Darwin [neregistrovani]

Ланац исхране

Шта се толико згражавате? Ни прасенце, теленце, јагњешце нису ништа скривили, па их једемо.

Било да птичицу поједе човек, кобац или цица-маца, исто јој се пише.

(sreda, 17. sep 2014, 05:08) - kosmajac [neregistrovani]

covek je najvece zlo planete

jao srbi dobrice. a sto jedete siroto prase, pile curku zeca, itd. u cemu je. razlika. bas komentari puni kompleksa, smesni detinjasti

(sreda, 17. sep 2014, 03:04) - anonymous [neregistrovani]

gadosti...

gdje su sada drustva za zastitu zivotinja,....

(sreda, 17. sep 2014, 02:48) - anonymous [neregistrovani]

aaauuuuuu ...

... e sad mi je bas krivo sto nema vise onog jednookog kiklopa sa grckoh ostrova,pa da mi njemu lepo spakovamo ona cetiri francuska kuvara.

(sreda, 17. sep 2014, 02:24) - anonymous [neregistrovani]

Licemerje

Ne volim ovo licemerje koje provejava iz komentara. Ja nisam vegetarijanac i po mom misljenju samo vegetatijanci imaju moralno pravo da kritikuju ubijanje bilo koje zivotinje za ishranu. Da li cete da ubijete pticicu, pilence, jagu ili tele, po meni je jednako surovo. Dakle, ako jedes meso, cuti i jedi. Selektivno saosecanje samo sa nekim vrstama zivotnja je licemerno.

(sreda, 17. sep 2014, 01:40) - Бетмен [neregistrovani]

Морбидно

Како то бела крпа на глави чува арому? Дајте да и пљачкамо банке са белим крпама, можда чувају од затвора? Истина, наше политичаре и гола глава чува од било какве одговорности, треба испробати и тај рецепт. Али, тражити такав третман за заштићену врсту је исто што и тражити легализацију секса са децом испод 10 година. Морбидно.